w

Przetestowaliśmy 3 sposoby na rozmrożenie mięsa mielonego. Jedna metoda góruje nad resztą

rozmrożenie mięsa mielonego
Stephen Ackerman, Getty Images

Jest taki jeden moment w życiu kucharza, który ciągnie się w nieskończoność — mowa tutaj o rozmrażaniu mięsa. Zazwyczaj nasze zamrażarki kryją jedną lub dwie paczki mięsa mielonego, które ratują nas w kryzysowej sytuacji. Mielona wieprzowina to idealny dodatek do sosów, zapiekanek lub standardowych mielonych. Istnieje kilka sposobów jej rozmrożenie, jednak który z nich wypada najkorzystniej? Postanowiliśmy je przetestować!

Zdarza nam się, że zapomnimy rano wyjąć mięsa z zamrażarki, a po pracy nie mamy z czego zrobić obiadu, gdyż twarda bryła wieprzowiny nie nadaje się do obróbki. Co należy zrobić w takiej sytuacji? Jedni polewają mięso wodą, inni zaś wstawiają je do mikrofalówki. Przyśpieszanie rozmrażania należy zrobić w umiejętny sposób, inaczej możemy zaszkodzić swojemu zdrowiu!

Jeśli zdarzy Ci się taka sytuacja, wiedz, że jest kilka sposobów na rozmrożenie mięsa mielonego. Postanowiliśmy je przetestować i wytypować zwycięzcę!

3 sposoby na rozmrożenie mięsa mielonego

Na co zwracaliśmy uwagę podczas stosowania metod rozmrażania? Po pierwsze był to czas rozmrożenia, czy było to równomierne, czy jedynie częściowe rozmrożenie. Następnie sprawdzaliśmy teksturę mięsa: była taka sama jak przed schłodzeniem, a może stała się papkowata? Na koniec wydajność: czy metoda wymagała częstego dotykania mięsa, wymieniania wody i pilnowania?

#1 Rozmrażanie w kuchence mikrofalowej

rozmrożenie mięsa mielonego
mięso mielone/SasinParaksa/ Getty images

Zaczęliśmy od pozornie najszybszej metody, a jaki był efekt? Naszym zdaniem — marny. Ustawiliśmy program rozmrażania i przy wadze 500 g ustawiliśmy program na 5 minut. Po tym czasie mięso rozmroziło się nierównomiernie, część była zmrożona, podczas gdy reszta zaczynała się gotować. By równomiernie rozmrozić mięso, należy nastawiać krótkie programy i za każdym razem odkrawać kawałki mięsa, które już się rozmroziły.

#2 Umieszczenie mięsa w foliowej torebce i wstawienie do miski z zimną wodą

Przy tym sposobie trzeba nico więcej czasu i zaangażowania, jednak efekt jest tego wart. Wieprzowinę należy rozmrażać w zimnej wodzie, ciepła może wpływać na szybszy rozwój bakterii i zepsucie się niedługo po rozmrożeniu.

Zimna woda będzie zawsze cieplejsza niż zmrożony kawałek mięsa. Temperatury obu substancji będą chciały się wyrównywać, dlatego po kilkunastu minutach woda obniży swoją temperaturę, wówczas trzeba ją wymienić. Po godzinie mięso powinno być rozmrożone.

#3 Rozmrażanie mięsa przez noc w lodówce

rozmrożenie mięsa mielonego
mięso mielone w lodówce/ fot. LightFieldStudio, Getty Images

Ten sposób, choć najdłuższy jest zdecydowanie najlepszy! Mięso, które rozmraża się w kilku stopniach, zachowuje swoją naturalną strukturę. Umieszczając mięso na noc w chłodziarce, jesteśmy pewni, że się nie zepsuje. Nie ma również przymusu sprawdzania wieprzowiny co kilkanaście minut.

Jeśli planujesz kotlety mielone na następny dzień, wyciągnij mięso po kolacji i umieść je w lodowce. Gdy wrócisz po pracy, wieprzowina będzie gotowa!

Zobacz także:

  • Miniatura:
  • Stephen Ackerman, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli