w

Tanie placki z kapusty. Ziemniaczane pójdą w odstawkę

placki z kapusty
Ryzhkow, Getty Images

Placki z białej kapusty podbijają internet! Nie dosyć, że są tanie i szybkie w przygotowaniu, to smakują lepiej od klasycznych placków ziemniaczanych. Jeśli potrzebujesz przepisu na dobre placki z niecodziennym składnikiem, wybierz te z białej kapusty!

Placki ziemniaczane to pomysł na dobry obiad, ale po czasie mogą się przejeść. Jeśli szukasz jakiejś odmiany, ale jesteś akurat przed wypłatą, mamy dla Ciebie idealny przepis!

Placki nie tylko z ziemniaków!

Jeśli nie wiesz czym zastąpić ziemniaki w plackach, lecimy z pomocą. Drobno poszatkowana kapusta będzie genialnym zamiennikiem do tradycyjnych placków. Ich smak delikatnie się zmieni, za to konsystencja pozostanie taka sama. Wystarczy połączyć kilka podstawowych składników i usmażyć na patelni, aż będą pięknie rumiane.

Placki z białej kapusty

Jeśli szukasz jakiejś odmiany w kuchni, ale lubisz pozostać, w bezpiecznej strefi znanych Ci produktów, przygotuj te placki z białej kapusty!
Sponsorowane
Czas całkowity 40 min.
Czas przygotowywania 30 min.
Czas gotowania 10 min.

Składniki

na 5 porcji

Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Kapustę drobno szatkujemy i solimy, następnie wmasowujemy sól, by całość zmiękła. Odstawmy na 20 minut, by puściła sok.
  • Cebulę obieramy i ścieramy na tarce, czosnek przeciskamy przez praskę.
  • Odciskamy sok z kapusty, dodajemy cebule czosnek, jajko, kefir, proszek do pieczenia i mąkę. Mieszamy do uzyskania lepkiej masy. Doprawiamy solą, pieprzem i siekanym koperkiem.
  • Patelnie rozgrzewamy, dolewamy olej i wykładamy placki łyżką. Smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor.

Wartości odżywcze

Placki z białej kapusty
Na porcję przypada:
Kalorie
155.7
Tłuszcze
 
8.3
g
13
%
Węglowodany
 
16.4
g
5
%
Błonnik
 
2.6
g
11
%
Białka
 
4.9
g
10
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Zobacz
Ocena:
(głosy: 2 )
Sponsorowane

Placki z kapusty można wzbogacić o swoje ulubione przyprawy. Jeśli lubisz bardziej pikantne dania, polecamy je usmażyć na oleju z dodatkiem chilli. Będą mieć bardziej wyrazisty, pikantny smak.

Zobacz również:

  • Miniatura:
  • Ryzhkow, Getty Images
Brak tagów przypisanych do tego postu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli