w

Szot tej nalewki postawi Cię na nogi w 5 minut. Cytryna i kawa w roli głównej

Szot nalewki
bucks134, Getty Images

Szot nalewki o poranku może brzmieć nieco niebezpiecznie, jednak trzeba zaznaczyć, że nie ma żadnych powodów do obaw. Chodzi głównie o pobudzenie o poranku, które zadziała lepiej niż espresso. Efekty czuć już po 5 minutach!

Najlepsza nalewka wyjdzie ze składników dobrej jakości. Warto kupić ekologiczne cytryny, gdyż będziemy używać ich łącznie ze skórką, a to właśnie w niej znajduje się najwięcej chemii z oprysków. Kolejna sprawa to kawa ziarnista — mielona nie zda tutaj egzaminu! Nalewka ma ciemno-żółty kolor i nie jest mętna. Mimo że robi się ją razem ze skórką, to nie ma wyczuwalnej goryczki.

Dodatek cukru w produkcie równoważy smak kawy i cytryny, więc nie należy go pomijać ani zamieniać na inne słodzidła. Nie zalecamy, by dodawać do niej miód, może zaburzyć ogólny smak i sprawi, że nalewka będzie mętna.

Cytrynówka z kawą

Szot tego alkoholu potrafi postawić na nogi w ekspresowym tempie!
Czas całkowity 20 min.
Czas przygotowywania 20 min.

Składniki

na 1 litr

Sposób przygotowania

  • Cytrynę wyparz wrzątkiem, ponakłuwaj nożem i wbij w te miejsca ziarna kawy.
  • Weź dwa duże słoje, powkładaj po dwie cytryny i dosyp po pół szklanki cukru. Zalej słoiki wódką i zakręć.
  • Słoiki odstaw na 3-4 tygodnie i co tydzień potrząś nim, by wymieszać wszystkie składniki wewnątrz. Po tym czasie wyjmij cytryny, wyciśnij z sok i dolej do alkoholu. Pozostaw nalewkę na kolejne 2 tygodnie.
Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Szot nalewki w trudny dzień pomoże Ci funkcjonować o poranku. Pamiętaj, by nie przesadzać z ilością, w końcu nalewka to alkohol, który można przyjmować jedynie w małych dawkach. Jeśli wypijesz kieliszek nalewki, możesz wsiąść do auta dopiero po godzinie od przyjęcia dawki!

Zobacz również:

  • Miniatura:
  • bucks134, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    2 komentarzy

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli