w

Lody twarogowe z mnóstwem białka. Kilka składników a smak jak z najlepszej lodziarni

Lody twarogowe
PatricPhotography, Getty Images

Lody twarogowe to deser dla osób, które potrzebują dużej dawki białka w posiłku. Jeśli pod koniec dnia brakuje Ci białka w diecie, te lody go uzupełnią. Porcja takiego przysmaku to aż … białka!

Twaróg to produkt mleczy o niskiej zawartości tłuszczu, a przy tym wysokiej zawartości białka, które jest niezbędne przy budowie mięśni. Mała ilość sera białego potrafi nas porządnie nasycić i dać sporo energii, dlatego warto go wplatać do różnych placuszków i fit deserów. Nie bez powodu wszystkie fit desery w sieci są wzbogacone o ten składnik.

Lody twarogowe
ser biały, fot. aga7ta, Getty Images

Powyższe lody to połączenie białkowego twarogu i soczystych owoców. Można je porównać do nadzienia z naleśników, tylko w wersji zmrożonej. Kto nie lubi naleśników z serem i owocami? Jeśli chcesz zrobić coś dobrego, ale przy tym trzymasz się diety wysokobiałkowej, sprawdź ten przepis!

Lody twarogowe

Zrobisz je z zaledwie kilku składników, bez dodatku cukru i konserwantów. Wystarczy zmielić wszystko an gładką masę.
Czas całkowity 6 godz. 20 min.
Czas przygotowywania 20 min.
6 godz.

Składniki

na 2 porcje

Sposób przygotowania

  • Twaróg dzielimy na mniejsze części, kroimy banany, a truskawki rozmrażamy.
  • Wszystkie składniki wrzucamy do blendera, mielimy je na gładką masę. Masę przelewamy do pudełeczka i wygładzamy, w tym momencie możemy posypać lody dodatkami np. pokrojonymi owocami, ciasteczkami lub orzechami.
  • Lody wstawiamy pod przykryciem do zamrażarki, a po 30 minutach mieszamy masę, by uniknąć zlodowacenia składników.
  • Lody będą gotowe po ok. 6 godzinach. Możesz je podawać solo lub z ulubionymi dodatkami.
Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Lody twarogowe robi się w dosłownie kilka minut, ale później trzeba odczekać kilka godzin, by nabrały odpowiedniej konsystencji. Jeśli są dla ciebie za mało słodkie, możesz dodać więcej miodu lub ksylitol, który dosłodzi cały deser. Możesz wykorzystać owoce mrożone jak i świeże, nie ma to zupełnego znaczenia i tak wszystko później zamrozimy.

Inna opcja to zrobienie twarogowo-czekoladowych lodów. Wystarczy zamienić owoce na kakao i czekoladowe wiórki. Tak naprawdę ogranicza nas jedynie wyobraźnia i nasze upodobania smakowe.

  • Miniatura:
  • PatricPhotography, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Jeden komentarz

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli