Spis treści
Jajecznica na parze to odświeżona wersja klasycznego śniadania dla całej rodziny. Rekomenduje się ją dla dzieci, gdyż jest lżejsza i zachowuje więcej wartości odżywczych. Jeśli smażone jajka nie są dla Ciebie, możesz wypróbować ten przepis na puchatą jajecznicę!
Jajecznica na parze jest wyjątkowo delikatna i świetnie spisuje się w przypadku wymagających brzuszków. Nie potrzebujesz specjalnego sprzętu, by ją zrobić, wszystko znajdziesz w kuchennych szafkach.
Jeśli chcesz, możesz dodać do niej odrobinę zdrowego tłuszczu jak masło czy oliwa. Tłuszcz nie jest wymagany i można go pominąć. Jeśli boisz się, że jajka będą mdłe, dzięki niższej temperaturze jajka zachowają pełnie smaku. Nie znajdziesz tam grubych cząstek ściętego białka czy żółta.
Jajecznica na parze
Sposób przygotowania
- Do garnka nalej szklankę wody i stawiamy na gazie.
- Do miski wbijamy jajka i roztrzepujemy widelcem na gładką masę, dodajemy odrobinę soli.
- Gdy woda zacznie się gotować, umieszczamy miskę na brzegach garnka i wlewamy jajka.
- Takie jajka będą się ścinać nieco dłużej, co chwilę mieszaj całość, by pozbyć się większych grudek.
- Po ok. 10-15 minutach jajecznica będzie gotowa.