w

Jajecznica z kalafiora. Ulubione śniadanie w wersji wege

Kalafior to magiczna roślina, która skutecznie potrafi udawać inne produkty spożywcze np. mięso czy jajka. Okazuje się, że można z niego wyczarować przepyszną "jajecznicę". Tak, oczy cie nie mylą! Wystarczy szczypta czarnej soli, by kalafior skutecznie zmienił swój smak i do złudzenia przypominał jajko.
Choć kalafior wydaje się mało wiarygodnym zamiennikiem jaj, jest bardzo skuteczny i smaczny. Wystarczy czarna sól oraz kurkuma, a powstanie "jajecznica" łudząco przypominająca oryginał.
Sponsorowane
Czas całkowity 40 minuty
Czas przygotowywania 20 minuty
Czas gotowania 20 minuty
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Kalafior myjemy i dzielimy na mniejsze różyczki. Następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach lub rozdrabniamy w mikserze.
  • Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy kalafior.Dorzucamy pokrojoną cebulkę, ale tylko białą część. Gdy warzywa się lekko zeszklą dodaj odrobinę wody i dusimy pod przykryciem by warzywa zmiękły.
  • Odparujemy nadmiar wody i dodajemy kurkumę, czarną sól oraz świeżo mielony pieprz. Podawaj posypane świeżym szczypiorkiem.

Składniki

na 2 porcje

Wartości odżywcze Zobacz

Jajecznica z kalafiora
Na porcję przypada:
Kalorie
166.1
Tłuszcze
 
14.5
g
22
%
Węglowodany
 
8.6
g
3
%
Błonnik
 
3.4
g
14
%
Białka
 
3.1
g
6
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Sponsorowane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.