Spis treści
Moussaka z ziemniakami
Tytułowe danie to nic innego jak zapiekanka z bakłażanem i mięsem mielonym. Może przypominać lasagne, gdyż używamy podobnych składników do jej wykonania — mięso mielone, sos pomidorowy, sos beszamelowy. Największa różnica to zamiana makaronu na bakłażana i dodatek ziemniaków.Sprawdź przepis na to fantastyczne danie i wyczaruj grecki obiad dla całej rodziny. Każdy będzie prosił o dokładkę!
[the_ad_placement id=”content_recipe_1″]Czas całkowity 2 godz. 10 min.
Czas przygotowywania 1 godz. 30 min.
Czas gotowania 40 min.
[the_ad_placement id=”content_recipe_2″]
Sposób przygotowania
- Bakłażan pokrój w plasterki i posyp solą. Odstaw na 15 minut, a następnie umyj plastry pod bieżącą wodą.
- Plastry wyłóż na blaszkę i podpiecz w piekarniku przez 15 minut.
- Na patelni rozgrzej odrobinę oleju, dodaj pokrojoną cebulkę i podsmaż, aż będzie miękka. Następnie dodaj czosnek, a po kilku minutach mięso. Kiedy całość się podsmaży, wlej koncentrat, dosyp oregano i szczyptę cynamonu.
- Mięso z sosem duś na małym ogniu przez 35 minut.
- Przygotuj sos beszamelowy. W rondlu podgrzej mleko i dodaj sypkie składniki. Podsmażaj, aż całość zgęstnieje. W naczyniu żaroodpornym układaj naprzemiennie bakłażan, ziemniaki, mięso mielone, beszamel.
- Całość zapiekaj pod nakryciem przez 40 minut w 180*C.
Składniki
na 4 porcje
- 600 g mięso mielone
- 2 sztuka bakłażan
- 450 g ziemniaki (ugotowane )
- 500 ml przecier pomidorowy
- 2 łyżka koncentrat pomidorowy
- 1 sztuka cebula
- 1 ząbek czosnek
- 1 łyżeczka oregano
- 1 szczypta cynamon
Zobacz
Jeden komentarz