w ,

Grecka Moussaka od Ani Starmach. Fantastyczny obiad dla całej rodziny

Moussaka z ziemniakami

Tytułowe danie to nic innego jak zapiekanka z bakłażanem i mięsem mielonym. Może przypominać lasagne, gdyż używamy podobnych składników do jej wykonania — mięso mielone, sos pomidorowy, sos beszamelowy. Największa różnica to zamiana makaronu na bakłażana i dodatek ziemniaków.
Sprawdź przepis na to fantastyczne danie i wyczaruj grecki obiad dla całej rodziny. Każdy będzie prosił o dokładkę!
Sponsorowane
Czas całkowity 2 godz. 10 min.
Czas przygotowywania 1 godz. 30 min.
Czas gotowania 40 min.
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Bakłażan pokrój w plasterki i posyp solą. Odstaw na 15 minut, a następnie umyj plastry pod bieżącą wodą.
  • Plastry wyłóż na blaszkę i podpiecz w piekarniku przez 15 minut.
  • Na patelni rozgrzej odrobinę oleju, dodaj pokrojoną cebulkę i podsmaż, aż będzie miękka. Następnie dodaj czosnek, a po kilku minutach mięso. Kiedy całość się podsmaży, wlej koncentrat, dosyp oregano i szczyptę cynamonu.
  • Mięso z sosem duś na małym ogniu przez 35 minut.
  • Przygotuj sos beszamelowy. W rondlu podgrzej mleko i dodaj sypkie składniki. Podsmażaj, aż całość zgęstnieje. W naczyniu żaroodpornym układaj naprzemiennie bakłażan, ziemniaki, mięso mielone, beszamel.
  • Całość zapiekaj pod nakryciem przez 40 minut w 180*C.

Składniki

na 4 porcje

Sos beszamelowy

Wartości odżywcze

Moussaka z ziemniakami
Na porcję przypada:
Kalorie
916.5
Tłuszcze
 
50.2
g
77
%
Węglowodany
 
80.1
g
27
%
Błonnik
 
14.5
g
60
%
Białka
 
39.5
g
79
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Zobacz
Przepis od: Ania Starmach
Ocena:
(1 głos)
Sponsorowane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Jeden komentarz

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli