w

Grecka Moussaka od Ani Starmach. Fantastyczny obiad dla całej rodziny

Tytułowe danie to nic innego jak zapiekanka z bakłażanem i mięsem mielonym. Może przypominać lasagne, gdyż używamy podobnych składników do jej wykonania — mięso mielone, sos pomidorowy, sos beszamelowy. Największa różnica to zamiana makaronu na bakłażana i dodatek ziemniaków.
Sprawdź przepis na to fantastyczne danie i wyczaruj grecki obiad dla całej rodziny. Każdy będzie prosił o dokładkę!
Sponsorowane
Czas całkowity 2 godziny 10 minuty
Czas przygotowywania 1 godzina 30 minuty
Czas gotowania 40 minuty
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Bakłażan pokrój w plasterki i posyp solą. Odstaw na 15 minut, a następnie umyj plastry pod bieżącą wodą.
  • Plastry wyłóż na blaszkę i podpiecz w piekarniku przez 15 minut.
  • Na patelni rozgrzej odrobinę oleju, dodaj pokrojoną cebulkę i podsmaż, aż będzie miękka. Następnie dodaj czosnek, a po kilku minutach mięso. Kiedy całość się podsmaży, wlej koncentrat, dosyp oregano i szczyptę cynamonu.
  • Mięso z sosem duś na małym ogniu przez 35 minut.
  • Przygotuj sos beszamelowy. W rondlu podgrzej mleko i dodaj sypkie składniki. Podsmażaj, aż całość zgęstnieje. W naczyniu żaroodpornym układaj naprzemiennie bakłażan, ziemniaki, mięso mielone, beszamel.
  • Całość zapiekaj pod nakryciem przez 40 minut w 180*C.

Składniki

na 4 porcje

Sos beszamelowy

Wartości odżywcze Zobacz

Moussaka z ziemniakami
Na porcję przypada:
Kalorie
916.5
Tłuszcze
 
50.2
g
77
%
Węglowodany
 
80.1
g
27
%
Błonnik
 
14.5
g
60
%
Białka
 
39.5
g
79
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Sponsorowane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.