w

Sos tatarski domowej roboty góruje nad tym ze słoika. Wystarczy zaledwie kilka składników

Sos tatarski
etorres69, Getty Images

Sos tatarski to połączenie majonezu i śmietany, z ogórkami konserwowymi i marynowanymi grzybami. Jak to wszystko połączyć by żaden składnik nie przyćmił drugiego? Otóż trzeba zachować pewne proporcje i dodać sporo zieleniny, która zrównoważy mdły smak majonezu.

Taki sos ma bardzo wiele zastosowań. Możesz nim zalać jajka lub użyć zamiennie z majonezem w sałatce z niewieloma składnikami. Aromatyczny sos potrafi zrobić dużą robotę w sałatce, która składa się z niewielu składników.

Wielkanoc kojarzy się głównie z chrzanem, ale sos tatarski jest zaraz za nim. Najwięcej używamy go w okresie wielkanocnym, później w trakcie majówki a w ciągu roku raczej każdy o nim zapomina.

Sos tatarski

Biały sos kryje w sobie aromatyczne ogórki marynowane pieczarki. Możesz nim polewać jajka, mięso czy dodać do sałatki.
Czas całkowity 10 min.
Czas przygotowywania 10 min.

Składniki

na 300 ml

Sposób przygotowania

  • W misce wymieszaj majonez i śmietanę.
  • Ogórki, grzybny i cebulę posiekaj na drobną kostkę i dorzuć do miski z majonezem i śmietaną. Do tego dorzucamy natkę, cebulkę dymkę, musztardę, sok z cytryny i odrobinę soli oraz pieprzu. Zamieszaj wszystkie składniki i odstaw do lodówki na kilka godzin. Sos po tym czasie przegryzie się i będzie mieć więcej smaku.
  • Polewaj sosem bezpośrednio po produktach lub postaw go w miseczce na środku stołu.
Zobacz
Ocena:
(1 głos)

  • Miniatura:
  • etorres69, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli