Spis treści
Sos tatarski to połączenie majonezu i śmietany, z ogórkami konserwowymi i marynowanymi grzybami. Jak to wszystko połączyć by żaden składnik nie przyćmił drugiego? Otóż trzeba zachować pewne proporcje i dodać sporo zieleniny, która zrównoważy mdły smak majonezu.
Taki sos ma bardzo wiele zastosowań. Możesz nim zalać jajka lub użyć zamiennie z majonezem w sałatce z niewieloma składnikami. Aromatyczny sos potrafi zrobić dużą robotę w sałatce, która składa się z niewielu składników.
Wielkanoc kojarzy się głównie z chrzanem, ale sos tatarski jest zaraz za nim. Najwięcej używamy go w okresie wielkanocnym, później w trakcie majówki a w ciągu roku raczej każdy o nim zapomina.
Sos tatarski
Składniki
na ml
- 1 szklanka majonez
- 1/2 szklanka śmietana 18%
- 5 ogórek konserwowy
- 1/2 cebula
- 5 pieczarki marynowane
- 2 łyżka natka pietruszki (posiekana)
- 2 łyżka cebula dymka (posiekana)
- 1 łyżka musztarda
- 1 łyżka sok z cytryny
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
- W misce wymieszaj majonez i śmietanę.
- Ogórki, grzybny i cebulę posiekaj na drobną kostkę i dorzuć do miski z majonezem i śmietaną. Do tego dorzucamy natkę, cebulkę dymkę, musztardę, sok z cytryny i odrobinę soli oraz pieprzu. Zamieszaj wszystkie składniki i odstaw do lodówki na kilka godzin. Sos po tym czasie przegryzie się i będzie mieć więcej smaku.
- Polewaj sosem bezpośrednio po produktach lub postaw go w miseczce na środku stołu.