Spis treści
Śledzie w majonezowym sosie są fenomenalną przekąską na zimno! Połączenie delikatnego majonezu i octowego śledzia idealnie się równoważą. Możesz je posypać tartym serem, który urozmaici smak potrawy.
Został tydzień do świąt wielkanocnych, a zazwyczaj oznacza to dwie sytuacje. Jedni mają zrobione zakupy, wiedzą co przyrządzą i zabierają się za ostatnie porządki. Druga grupa jest daleko w tyle i ogarnia wszystkie czynności dopiero na końcu tygodnia, tuż przed świętami.
Jeśli nie masz pojęcia co zrobić na wielkanocny stół, może skusisz się na śledzie pod pierzynką. Zrobisz je w kilkanaście minut, nie będzie dużego bałaganu w kuchni, a każdy fan tej rybki powinien być zadowolony. Majonezowy sos uzupełnij o musztardę i przyprawy, dzięki temu będzie charakterny. Zamiast musztardy można dodać chrzanu, który równie dobrze zadziała na smak sosu.
Jajka pod pierzyną z majonezu
Składniki
na 6 porcji
Sposób przygotowania
- Jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz ze skorupki. Następnie pokrój w drobną kostkę. Filety rybne kroimy na mniejsze części i układamy na półmisku.
- Cebulę obierz z łupki i pokrój w mniejszą kostkę, szczypiorek posiekaj drobno. Ser zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
- W misce wymieszaj majonez ze śmietaną, musztardą, cebulą, szczypiorkiem i pieprzem.
- Śledzie posypujemy tartym jajkiem, a na to wykładamy sos majonezowy z dodatkami. Górę posypujemy tartym serem.
- Podajemy na półmisku z dodatkową łyżką do nakładania.
Śledzie w majonezowym sosie Cię nie przekonały? Może w takim razie wypróbujesz przepis na faszerowane jajka? Na naszym serwisie znajdziesz mnóstwo przepisów na szybkie przekąski, które są budżetowe i z powodzeniem mogą znaleźć się na świątecznym stole!
Jeden komentarz