w ,

Śledzie w majonezowym sosie zachwycą każdego fana tej ryby

Śledzie w majonezowym sosie
arfo, Getty Images

Śledzie w majonezowym sosie są fenomenalną przekąską na zimno! Połączenie delikatnego majonezu i octowego śledzia idealnie się równoważą. Możesz je posypać tartym serem, który urozmaici smak potrawy.

Został tydzień do świąt wielkanocnych, a zazwyczaj oznacza to dwie sytuacje. Jedni mają zrobione zakupy, wiedzą co przyrządzą i zabierają się za ostatnie porządki. Druga grupa jest daleko w tyle i ogarnia wszystkie czynności dopiero na końcu tygodnia, tuż przed świętami.

Jeśli nie masz pojęcia co zrobić na wielkanocny stół, może skusisz się na śledzie pod pierzynką. Zrobisz je w kilkanaście minut, nie będzie dużego bałaganu w kuchni, a każdy fan tej rybki powinien być zadowolony. Majonezowy sos uzupełnij o musztardę i przyprawy, dzięki temu będzie charakterny. Zamiast musztardy można dodać chrzanu, który równie dobrze zadziała na smak sosu.

Jajka pod pierzyną z majonezu

Pyszna przekąska na wielkanocny stół, która zawiera wszystkie świąteczne elementy: jajka, majonez, śledzie i szczypiorek.
Czas całkowity 20 min.
Czas przygotowywania 20 min.

Składniki

na 6 porcji

Sposób przygotowania

  • Jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz ze skorupki. Następnie pokrój w drobną kostkę. Filety rybne kroimy na mniejsze części i układamy na półmisku.
  • Cebulę obierz z łupki i pokrój w mniejszą kostkę, szczypiorek posiekaj drobno. Ser zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
  • W misce wymieszaj majonez ze śmietaną, musztardą, cebulą, szczypiorkiem i pieprzem.
  • Śledzie posypujemy tartym jajkiem, a na to wykładamy sos majonezowy z dodatkami. Górę posypujemy tartym serem.
  • Podajemy na półmisku z dodatkową łyżką do nakładania.
Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Śledzie w majonezowym sosie Cię nie przekonały? Może w takim razie wypróbujesz przepis na faszerowane jajka? Na naszym serwisie znajdziesz mnóstwo przepisów na szybkie przekąski, które są budżetowe i z powodzeniem mogą znaleźć się na świątecznym stole!

  • Miniatura:
  • arfo, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Jeden komentarz

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli