Spis treści
Faszerowane jajka w panierce to starodawny przepis, o którym wielu z nas zapomniało. Smażone jedzenie zawsze bardziej nam smakuje, więc może połączenia jajka i panierki wyniesie twoje danie na jeszcze wyższy poziom. Staropolski przepis wkracza do akcji!
Jajka w chrupiącej skorupce są wypełnione farszem wykonanym z żółtek, serka i szczypiorku. Jest to odświeżona wersja jajek z przepisu Haliny Kulzowej i Marii Gałeckiej, które wydały książkę „Kuchnia Polska” z 1939 roku. Książka kryje wiele tajników kulinarnych, które stosowały nasze prababcie w trudnych czasach.
Jajka są proste w przygotowaniu, jednak warto pamiętać, że najlepiej smakują na ciepło, więc lepiej je przygotować tuż przed przybyciem gości. Jedna sztuka będzie genialną przystawką przed resztą dań, które przygotowałaś.
Nadziewane jajka z panierką
Składniki
na 6 jajek
- 5 jajko (ugotowane na twardo)
- 1 łyżka szczypiorek
- 1 łyżka koper
- 3 łyżka serek śmietankowy
- sól
- pieprz
Panierka
- 2 łyżka mąka pszenna
- 1/2 szklanka bułka tarta
- 1 jajko
- sól
Sposób przygotowania
- Jajka obierz ze skorupki i odetnij czubek na 3/4 wysokości, wydrąż żółtko ze środka i wrzuć do miseczki. Odłóż jajka i zajmij się farszem.
- Do miski z żółtkami dodaj serek śmietanowy, przyprawy, posiekany szczypiorek i koperek, a następnie zagnieć całość widelcem by powstała jednolita masa. Jeśli jest zbyt gęsta, dodaj łyżkę mleka lub wody. Masę przełóż do rękawa cukierniczego i wypełnij jajka, a następnie przykryj je okrojoną czapeczką.
- Do miski wbij jajko i obtocz w nim faszerowane jajka, następnie obtocz w mące, ponownie w jajku i ostatecznie w bułce tartej. Jajka usmaż na tłuszczu, aż będą rumiane z każdej strony.
Coraz częściej spotykamy się z przepisami na faszerowane jajka z dodatkami. Ten trend kulinarny był znany już wiele lat temu! Na pewien czas o nim zapomnieliśmy, a teraz przeżywa prawdziwy renesans kulinarny. Faszerowane jajka w panierce zaczynają coraz częściej gościć na naszym stole.
Jeden komentarz