w ,

Faszerowane jajka w panierce. Przepis naszych babć został odkopany

Faszerowane jajka w panierce
GEOLEE, Getty Images

Faszerowane jajka w panierce to starodawny przepis, o którym wielu z nas zapomniało. Smażone jedzenie zawsze bardziej nam smakuje, więc może połączenia jajka i panierki wyniesie twoje danie na jeszcze wyższy poziom. Staropolski przepis wkracza do akcji!

Jajka w chrupiącej skorupce są wypełnione farszem wykonanym z żółtek, serka i szczypiorku. Jest to odświeżona wersja jajek z przepisu Haliny Kulzowej i Marii Gałeckiej, które wydały książkę „Kuchnia Polska” z 1939 roku. Książka kryje wiele tajników kulinarnych, które stosowały nasze prababcie w trudnych czasach.

Jajka są proste w przygotowaniu, jednak warto pamiętać, że najlepiej smakują na ciepło, więc lepiej je przygotować tuż przed przybyciem gości. Jedna sztuka będzie genialną przystawką przed resztą dań, które przygotowałaś.

Nadziewane jajka z panierką

Farsz do jajek jest niezwykle prosty w przygotowaniu, nie sposób go zepsuć, bo wykorzystujesz naturalne żółtko i lekko je doprawiasz.
Czas całkowity 20 min.
Czas przygotowywania 20 min.

Składniki

na 6 jajek

Panierka

Sposób przygotowania

  • Jajka obierz ze skorupki i odetnij czubek na 3/4 wysokości, wydrąż żółtko ze środka i wrzuć do miseczki. Odłóż jajka i zajmij się farszem.
  • Do miski z żółtkami dodaj serek śmietanowy, przyprawy, posiekany szczypiorek i koperek, a następnie zagnieć całość widelcem by powstała jednolita masa. Jeśli jest zbyt gęsta, dodaj łyżkę mleka lub wody. Masę przełóż do rękawa cukierniczego i wypełnij jajka, a następnie przykryj je okrojoną czapeczką.
  • Do miski wbij jajko i obtocz w nim faszerowane jajka, następnie obtocz w mące, ponownie w jajku i ostatecznie w bułce tartej. Jajka usmaż na tłuszczu, aż będą rumiane z każdej strony.
Zobacz

Coraz częściej spotykamy się z przepisami na faszerowane jajka z dodatkami. Ten trend kulinarny był znany już wiele lat temu! Na pewien czas o nim zapomnieliśmy, a teraz przeżywa prawdziwy renesans kulinarny. Faszerowane jajka w panierce zaczynają coraz częściej gościć na naszym stole.

  • Miniatura:
  • GEOLEE, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Jeden komentarz

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli