Spis treści
Zaskocz swoich bliskich w te święta wielkanocne i przygotuj genialne ciacho. Sernik z mlekiem skondensowanym spisze się w tej roli idealnie. I to z kilku powodów!
Jakiego wypieku nie może zabraknąć na świątecznym stole? Oczywiście pysznego sernika. Najlepiej żeby wypiek ten zarówno pięknie się prezentował, jak i świetnie smakował. To ma być w końcu prawdziwa uczta dla podniebienia!
Dlaczego warto w święta zrobić sernik z mlekiem skondensowanym?
I tak się składa, że mam idealny wypiek na tę okazję. Z nim święta na pewno będą udane. Twoi goście z pewnością będą prosić o dokładkę i szczegółową recepturę na domowy wypiek. Skąd to wiem?
Po pierwsze, wykorzystując poniższy przepis, masz pewność, że Twój sernik wyjdzie idealnie puszysty. Dosłownie zarówno smakiem, jak i wyglądem będzie przypominał puszystą chmurkę. Po drugie, będzie mega kremowy dzięki mleku skondensowanemu. Po prostu zacznie rozpływać się w ustach już od pierwszego kęsa. Obok takiej kombinacji nie sposób przejść obojętnie, dlatego od razu przechodzimy do szczegółów naszego przepisu.
Wielkanocny sernik z mlekiem skondensowanym
Składniki
na 12 porcji
- 1 kg ser z wiaderka
- 1 puszka mleko skondensowane
- 2 szt. budyń (śmietankowy)
- 5 szt. jajko (z podziałem na białka i żółtka)
- 1 szczypta sól
- 1 opakowanie herbatniki (maślane)
- 60 g masło (roztopione)
Sposób przygotowania
- Pracę nad przepisem rozpoczynamy od przygotowania spodu na sernik. W tym celu blendujemy herbatniki, po czym łączymy je z roztopionym masłem.
- Powstałą mieszankę przekładamy do formy i spód naszego sernika jest już gotowy.
- Czas zająć się masą serową. Na początek oddziel białka od żółtek.
- Białka ubij na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli.
- Następnie zmiksuj powoli i na raty ser razem z żółtkami, budyniami oraz mlekiem skondensowanym.
- Na koniec do powstałej mieszanki dodajemy ostrożnie ubite białka.
- Powstałą masę przelewamy do formy z wcześniej przygotowanym spodem.
- Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 170 stopni Celsjusza.
- Następnie pieczemy sernik na średnim poziomie. Szczebel niżej umieść naczynie żaroodporne lub blachę z gorącą wodą.
- Sernik pieczemy przez 60 minut.
- Po ostudzeniu dekorujemy go i chłodzimy w lodówce.
- Smacznego!
Upieczony sernik możesz udekorować polewą czekoladową, sosem karmelowym lub wielkanocnymi dekoracjami w jadalnym wydaniu. Będzie smacznie, ciekawie i oryginalnie. Po prostu palce lizać!
Oczywiście zapraszamy do naszej bogatej bazy, gdzie czeka na Ciebie cała masa pysznych przepisów w wielkanocnym wydaniu. Na pewno znajdziesz tu wiele ciekawych perełek kulinarnych.
Jeden komentarz