w ,

Sernik z mlekiem skondensowanym. Rozpływa się w ustach

sernik z mlekiem skondensowanym
Kezia Lynn, Pexels

Zaskocz swoich bliskich w te święta wielkanocne i przygotuj genialne ciacho. Sernik z mlekiem skondensowanym spisze się w tej roli idealnie. I to z kilku powodów!

Jakiego wypieku nie może zabraknąć na świątecznym stole? Oczywiście pysznego sernika. Najlepiej żeby wypiek ten zarówno pięknie się prezentował, jak i świetnie smakował. To ma być w końcu prawdziwa uczta dla podniebienia!

Dlaczego warto w święta zrobić sernik z mlekiem skondensowanym?

I tak się składa, że mam idealny wypiek na tę okazję. Z nim święta na pewno będą udane. Twoi goście z pewnością będą prosić o dokładkę i szczegółową recepturę na domowy wypiek. Skąd to wiem?

Po pierwsze, wykorzystując poniższy przepis, masz pewność, że Twój sernik wyjdzie idealnie puszysty. Dosłownie zarówno smakiem, jak i wyglądem będzie przypominał puszystą chmurkę. Po drugie, będzie mega kremowy dzięki mleku skondensowanemu. Po prostu zacznie rozpływać się w ustach już od pierwszego kęsa. Obok takiej kombinacji nie sposób przejść obojętnie, dlatego od razu przechodzimy do szczegółów naszego przepisu.

Wielkanocny sernik z mlekiem skondensowanym

Mega puszysty i dosłownie rozpływający się w ustach sernik skradnie serce nawet największego niejadka!
Czas całkowity 1 godz. 30 min.
Czas przygotowywania 30 min.
Pieczenie: 1 godz.

Składniki

na 12 porcji

Sposób przygotowania

  • Pracę nad przepisem rozpoczynamy od przygotowania spodu na sernik. W tym celu blendujemy herbatniki, po czym łączymy je z roztopionym masłem.
  • Powstałą mieszankę przekładamy do formy i spód naszego sernika jest już gotowy.
  • Czas zająć się masą serową. Na początek oddziel białka od żółtek.
  • Białka ubij na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli.
  • Następnie zmiksuj powoli i na raty ser razem z żółtkami, budyniami oraz mlekiem skondensowanym.
  • Na koniec do powstałej mieszanki dodajemy ostrożnie ubite białka.
  • Powstałą masę przelewamy do formy z wcześniej przygotowanym spodem.
  • Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 170 stopni Celsjusza.
  • Następnie pieczemy sernik na średnim poziomie. Szczebel niżej umieść naczynie żaroodporne lub blachę z gorącą wodą.
  • Sernik pieczemy przez 60 minut.
  • Po ostudzeniu dekorujemy go i chłodzimy w lodówce.
  • Smacznego!
sernik z mlekiem skondensowanym
Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Upieczony sernik możesz udekorować polewą czekoladową, sosem karmelowym lub wielkanocnymi dekoracjami w jadalnym wydaniu. Będzie smacznie, ciekawie i oryginalnie. Po prostu palce lizać!

Oczywiście zapraszamy do naszej bogatej bazy, gdzie czeka na Ciebie cała masa pysznych przepisów w wielkanocnym wydaniu. Na pewno znajdziesz tu wiele ciekawych perełek kulinarnych.

  • Miniatura:
  • Kezia Lynn, Pexels

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Jeden komentarz

      Autor: Anna Nowak

      Ania to osoba z pasją do gotowania, która lubi eksperymentować w kuchni, poszukuje nowych smaków i inspiracji z różnych kultur kulinarnych, a następnie dzieli się nimi tutaj na coolinarny.pl, aby pomóc innym w przygotowaniu pysznych dań.
      Facebook / Twitter / Napisz do Ani