Jak sparzyć mak, by pozbyć się goryczki? Świąteczne wypieki kochają ten składnik, jednak czasami mamy problem z gorzkim posmakiem. Mak to obowiązkowy element świąt, więc nie pozostaje nic innego jak poradzić sobie z goryczką. Jest na to świetny sposób!
Jak sparzyć mak?
Osoby, które pierwszy raz stawiają kroki w kulinarnym świecie, mają nie lada zagwozdkę, jak przygotować dobry mak. Jest to nieodłączny element świątecznych słodkości np.: makowca czy kutii. Aby te dania wyszły jak te od mamy, musimy go dobrze przygotować. To jak długo parzymy mak, zależy od proporcji, jaką przyjmujemy. 500 g maku powinno się moczyć we wrzącej wodzie przez 20-25 minut. Po tym czasie możemy zmielić mak w maszynce.
Mak można parzyć w mleku, ta metoda jest nawet lepsza od wrzącej wody, jednak zajmuje nieco więcej czasu. Poniżej krok po kroku jak się za to zabrać.

Proporcja to 500 g maku i 1 litr mleka. Mleko gotujemy w garnku, następnie dosypujemy mak i zostawiamy 5 minut na wolnym gazie. Po tym czasie ściągamy garnek i pozostawiamy na 4 godziny, by całość dobrze napęczniała. Po tym odsączamy całość z nadmiaru płynu i dwukrotnie mielimy w maszynce.
Jeden komentarz