Spis treści
Szukasz pomysłu na świąteczny obiad, którym zachwycisz Teściową? Już za moment poznasz genialny przepis na schab pieczony ze śliwką. Będzie pysznie, ciekawie i oryginalnie. Po prostu palce lizać!
Zbliżające się święta to nie tylko Wigilia. To również dwa dni wspólnego biesiadowania i kolędowania. I jeśli brakuje Ci pomysłów na oryginalny obiad, jaki możesz wtedy zaserwować swoim krewnym, przychodzę z pomocą.
W roli uroczystego obiadu dla całej rodziny świetnie sprawdzi się niezawodny schab pieczony z pysznym dodatkiem. Ze względu na świąteczną aurą przygotujemy go z suszoną śliwką i ziemniakami. Już od samego pisania robię się głodna. Ty też tak masz?
Schab pieczony ze śliwką
Składniki
na 8 porcji
Sposób przygotowania
- Schab dokładnie umyj i osusz przy pomocy ręcznika kuchennego.
- Następnie ułóż mięso na desce do krojenia, po czym zrób w centralnej części spore wgłębienie przy pomocy noża. Tak, aby bez problemu umieścić w środku suszone śliwki.
- Teraz polej mięso delikatnie oliwą lub olejem, po czym dopraw schab przy pomocy przypraw.
- Suszone śliwki połącz z miękkim masłem w małej misce.
- Następnie powstałą mieszankę umieść w kieszonce, którą przed chwilą zrobiłaś.
- Tak przygotowany schab należy teraz podsmażyć z każdej strony na rozgrzanej patelni.
- Dopiero teraz możesz przełożyć go do formy do pieczenia.
- W naczyniu powinien znaleźć się również domowy bulion.
- Schab ze śliwką wstaw do piekarnika. Urządzenie powinno pracować ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
- Po upieczeniu schabu, na bazie powstałego wywaru, możesz przygotować pyszny sos. Wystarczy zagęścić mieszankę i gotowe!
- Schab przygotowany w ten sposób polecam podać z pieczonymi ziemniaczkami z chrupiąca skorupką.
- Smacznego!
Jak sama widzisz, przygotowanie pysznego obiadu w świątecznym klimacie nie musi być trudne. Koniecznie daj mi znać, czy podczas tegorocznych świąt wykorzystałaś nasz przepis na pyszny schab pieczony ze śliwką. Na pewno nie pożałujesz!
Zobacz także: Świąteczny piernik z tym sekretnym składnikiem wymiata! Robi się go ekspresowo
Jeden komentarz