w

Sałatka z porem i słonecznikiem

Sałatka z porem i słonecznikiem

Sałatka z porem i słonecznikiem składa się z kilku warstw, dzięki czemu zachęca swoim wyglądem! Można ją przygotować w kilku małych miskach lub jednej dużej, świetnie sprawdzi się na święta.

Sałatkę podajemy z prażonym słonecznikiem, który jest bogaty w witaminy z grupy B, minerały i mnóstwo zdrowych tłuszczy. Ten niepozorny dodatek zmienia całą potrawę. Nakładając sałatkę, musimy pamiętać o użyciu łopatek do nabierania, dzięki nim „złapiemy” wszystkie składniki.

Sałatka z porem i słonecznikiem

Sałatka z porem i słonecznikiem

Sposób przygotowania

  • Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze skorupek. Kroimy je w drobną kostkę.
  • Białą część pora siekamy i wrzucamy do miski, a następnie solimy i lekko ugniatamy dłonią, by stał się miękki.
  • Słonecznik podprażamy na suchej patelni, aż się zarumieni. Szynkę i ogórki kroimy w kostkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy, ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  • W misce układamy warstwa po warstwie: por, jajka, cienka warstwa majonezu, szynka, kukurydza, majonez, prażony słonecznik, ogórek, majonez, ser żółty, szczypiorek.
  • Wstawiamy całość do lodówki, podajemy z chlebem.
Ocena:
(1 głos)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Jeden komentarz

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli