Spis treści
Sałatka z porem i słonecznikiem składa się z kilku warstw, dzięki czemu zachęca swoim wyglądem! Można ją przygotować w kilku małych miskach lub jednej dużej, świetnie sprawdzi się na święta.
Sałatkę podajemy z prażonym słonecznikiem, który jest bogaty w witaminy z grupy B, minerały i mnóstwo zdrowych tłuszczy. Ten niepozorny dodatek zmienia całą potrawę. Nakładając sałatkę, musimy pamiętać o użyciu łopatek do nabierania, dzięki nim „złapiemy” wszystkie składniki.
Sałatka z porem i słonecznikiem
Sposób przygotowania
- Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze skorupek. Kroimy je w drobną kostkę.
- Białą część pora siekamy i wrzucamy do miski, a następnie solimy i lekko ugniatamy dłonią, by stał się miękki.
- Słonecznik podprażamy na suchej patelni, aż się zarumieni. Szynkę i ogórki kroimy w kostkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy, ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.
- W misce układamy warstwa po warstwie: por, jajka, cienka warstwa majonezu, szynka, kukurydza, majonez, prażony słonecznik, ogórek, majonez, ser żółty, szczypiorek.
- Wstawiamy całość do lodówki, podajemy z chlebem.
Składniki
na 8 porcji
- 5 jajko
- por (biała część)
- 150 g szynka w kawałku
- 1 kukurydza konserwowa
- 3 ogórki kiszone
- 80 g ser żółty
- 50 g słonecznik
- majonez
- szczypiorek
- sól
Jeden komentarz