Spis treści
Sałatka łabędzi puch to genialna propozycja na imprezowy stół! Wywodzi się z kuchni ukraińskiej, gdzie podaje się ją na przyjęciach i weselach. Jednym z dominujących składników są jajka, które po starciu wyglądają jak łabędzi puch.
Jeśli masz dość sałatki jarzynowej, ale lubisz klasyczne połączenia, wypróbuj ten przepis!
Sałatka łabędzi puch
Składniki
na 5 porcji
- 150 g makaron
- 100 g szynka konserwowa
- 6 ogórek konserwowy
- 100 g ser żółty
- 3 łyżka majonez
- 1/2 papryka czerwona
- 4 jajko (ugotowane na twardo)
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
- Zacznij od ugotowania makaronu. Kiedy będzie gotowy wysyp połowę na dno salaterki i posmaruj łyżką majonezu.
- Następnie dodaj pokrojoną w kostkę szynkę i kolejną warstwę robimy z pokrojonego w kostkę sera żółtego. Następnie dodajemy trzy ogórki konserwowe, warstwę makaronu i majonezu. Następnie pokrojoną paprykę i ogórki.
- Ugotowane jajka ścieramy na tarce i posypujemy wierzch sałatki.
- Sałatkę najlepiej wstawić do lodówki na kilka godzin by smaki składników się dopełniły.