w , ,

Jak zrobić pieczarki w serowym cieście? To sprawdzony przepis na przekąskę sylwestrową

Mykola Lunov

Szukasz przepisu na szybką i smaczną przekąskę na ciepło, którą będziesz mogła zaserwować w Sylwestra? Czegoś wystrzałowego, ale jednocześnie nieskomplikowanego? Pieczarki w serowym cieście spiszą się w tej roli idealnie!

W tym roku organizuję przyjęcie sylwestrowe w swoim domu. Niby w małym gronie, bo będzie tylko kilka najbliższych przyjaciół, ale ciągle siedzę nad imprezowym menu. Wszystkie składniki na drinki mam już kupione, podobnie jak produkty na przekąski i przystawki. Dziś wieczorem udekoruje dom, a od rana zacznę przygotowywać pyszne jedzonko.

I tak się składa, że w tym roku swoim gościom podam m.in. zupełnie nową przekąskę, która skradła moje serce od pierwszego kęsa. Pieczarki w serowym cieście, bo o nich mowa, nie tylko świetnie smakują, ale też fajnie się prezentują. Zresztą za moment sama się przekonasz. Dokładny przepis jak je przygotować, już na Ciebie czeka!

Zanim jednak przejdziemy do dokładnej receptury, muszę dodać coś jeszcze 🙂 W dzisiejszym przepisie znajdziesz proste i łatwo dostępne składniki, które lubi każdy z nas. Czego chcieć więcej?

Pieczarki w serowym cieście

Czas całkowity 30 min.
Czas przygotowywania 20 min.
Smażenie: 10 min.

Składniki

na 25 porcji

Sposób przygotowania

  • Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania pieczarek. Obierz je i pozbądź się nóżek. Możesz również dokładnie je przemyć i osuszyć przy pomocy papierowego ręcznika. Wybierz opcję, która jest dla Ciebie najlepsza.
  • W misce połącz ze sobą: roztrzepane jajka, mąkę, przyprawy oraz starty na tarce ser. Dokładnie wymieszaj składniki, aby powstało jednolite i gęste ciasto. W razie potrzeby dodaj więcej mąki.
  • Na talerzu rozsyp bułkę tartą.
  • Teraz zanurz każdą pieczarkę w cieście serowym, po czym obtocz je w bułce tartej.
  • Na koniec smaż w rozgrzanym głębokim oleju przez kilka minut. Po czym przełóż usmażone pieczarki na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
  • Gotowa przekąska powinna mieć złocistą i chrupiącą skórkę.
  • Pieczarki w serowym cieście podawaj z ulubionym sosami.
  • Smacznego!
Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Koniecznie daj mi znać, jakie pyszności Ty przygotowujesz na Sylwestra w tym roku. Spędzasz go ze znajomymi, na domówce, a może tylko z drugą połówką?

Zobacz także: Zrób na Sylwestra ślimaki z ciasta francuskiego. To będzie hit!

  • Miniatura:
  • Mykola Lunov

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Anna Nowak

      Ania to osoba z pasją do gotowania, która lubi eksperymentować w kuchni, poszukuje nowych smaków i inspiracji z różnych kultur kulinarnych, a następnie dzieli się nimi tutaj na coolinarny.pl, aby pomóc innym w przygotowaniu pysznych dań.
      Facebook / Twitter / Napisz do Ani