Spis treści
Sałatka z zupek chińskich to szybka przekąska między posiłkami! Robi się ją ekspresowo, a jeszcze szybciej znika ze stołu. Nie znam osoby, której by nie posmakowała.
Sałatka z zupek chińskich to dość potoczna nazwa, z całej zupki chińskiej zużywamy jedynie charakterystyczny makaron. Jeśli chcesz by przekąska była w zdrowszej wersji, zamiast zupek kup zwyczajny makaron noodle dostępny w wielu sklepach. Wybierz ten o najkrótszym składzie!
Najczęściej zdarza mi się robić tę sałatkę na imprezy z przyjaciółmi. Ma trzy główne zalety: jest niskobudżetowa, nie ma przy niej wiele pracy, a w smaku potrafi zachwycić nie jedną osobę!
Sałatka z zupek chińskich
Składniki
na 10 porcji
- 2 szt zupki chińskie z makaronem
- 1 papryka czerwona
- 1 ogórek szklarniowy
- 1 kukurydza konserwowa
- 1 filet z kurczaka (opcjonalnie)
- przyprawa do kurczaka
- 2 łyżki olej
- por
- szczypiorek
- 3 łyżka majonez
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
- Jeśli dodajesz mięso do sałatki, zajmij się pierwsze oczyszczeniem, pokrojeniem i usmażeniem kurczaka na rozgrzanej patelni z dodatkiem tłuszczu i przypraw.
- Makaron z zupek chińskich łamiemy i wrzucamy do miski, a następnie zalewamy wrzątkiem by napęczniały. Makaron odcedzamy w durszlaku.
- Pora kroimy drobno, a następnie przelewamy wrzątkiem, by odpowiednio zmiękł. Ogórka, paprykę oraz szczypiorek siekamy w drobną kostkę.
- Składniki wrzucamy do miski, dodajemy majonez, sól i pieprz. Sałatkę podajemy zaraz po zrobieniu, nie trzeba jej ostawiać by przeszła smakiem.
Zobacz także: