w ,

Warstwowa sałatka z jajkiem. Jedynie 4 składniki!

Peredniankina, Getty Images

Warstwowa sałatka z czterech składników to fenomenalny pomysł na prostą i smaczną przekąskę, która będzie królować na świątecznym stole. Sałatkę można swobodnie kroić na kawałki. Możesz przyrządzić jedną dużą porcję w tortownicy, a goście będą dzielić ją na kawałki w trakcie imprezy.

Piętrowe sałatki mają to do siebie, że znikają w mig z talerza. Ma niecodzienną formę podania, a jeśli się postaramy, jej baza będzie na tyle stabilna, że można ją jeść niczym kawałek ciasta.

Co ciekawe sałatka ma tylko cztery składniki i sos majonezowo-jogurtowy. Ułożone warstwowo i dociśnięte składniki będą idealnie się łączyć, a przy tym nie zostaną zmiażdżone.

Warstwowa sałatka może zawierać twoje ulubione składniki!

W tym przepisie połączymy gotowane ziemniaki, soczystą marchew, prażone pieczarki i jajko, a to wszystko zostanie okraszone białym sosem. W przygotowaniu sałatki najważniejsze jest, by składniki nie puszczały zbyt wiele wody. Jeśli dodamy ogórka lub pomidora, nasze składniki nie będą się ze sobą kleić przez nadmiar wody.

W tym przepisie na spód (tym samym bazę) wylądują ziemniaki, jednak możesz je zamienić na słone krakersy. Te lekko zmiękną, a sałatkę będzie się dało pokroić w wybrane kształty.

Piętrowa sałatka

Sałatka najlepiej smakuje po kilku godzinach w lodówce, kiedy każda warstwa przejdzie smakiem i dobrze się zasklepi.
Czas całkowity 35 min.
Czas przygotowywania 35 min.

Składniki

na 12 porcji

Sposób przygotowania

  • Zacznij od ugotowania pokrojonych w kostkę ziemniaków w osolonej wodzie. Marchew ugotuj razem ze skórką. Jajka ugotuj na twardo.
  • Pieczarki pokrój na drobne kawałki i podsmaż na odrobinie oleju. Dodaj sól na samym końcu, jeśli zrobisz to na początku, pieczarki puszczą wodę i wręcz ugotują się na patelni, a chodzi o to, by jednak były bardziej podprażone.
  • Jajka i marchew pokrój w kostkę. W misce zmieszaj majonez, jogurt, sól i pieprz.
  • Ziemniaki odcedź i wrzuć do tortownicy, ugnieć ziemniaki by leżały płasko w tortownicy. Następnie zrób piętro z marchwi, lekko je dociśnij, by złączyły się z ziemniakami. Marchewkę polej sosem, następnie zrób warstwę pieczarkową, polej ją resztą sosu i na wierzch dodaj pokrojone jajka. Sałatkę możesz przyozdobić listkami pietruszki lub posiekanym szczypiorkiem.
Warstwowa sałatka
Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Robiłaś kiedyś piętrową sałatkę? W ostatnich czasach są one coraz bardziej popularne ze względu na wygodną formę podania. Pierwszy raz zrobiłam taką sałatkę trzy lata temu i od tej pory jest u mnie regularnie na święta.

  • Miniatura:
  • Peredniankina, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli