Spis treści
Warstwowa sałatka z czterech składników to fenomenalny pomysł na prostą i smaczną przekąskę, która będzie królować na świątecznym stole. Sałatkę można swobodnie kroić na kawałki. Możesz przyrządzić jedną dużą porcję w tortownicy, a goście będą dzielić ją na kawałki w trakcie imprezy.
Piętrowe sałatki mają to do siebie, że znikają w mig z talerza. Ma niecodzienną formę podania, a jeśli się postaramy, jej baza będzie na tyle stabilna, że można ją jeść niczym kawałek ciasta.
Co ciekawe sałatka ma tylko cztery składniki i sos majonezowo-jogurtowy. Ułożone warstwowo i dociśnięte składniki będą idealnie się łączyć, a przy tym nie zostaną zmiażdżone.
Warstwowa sałatka może zawierać twoje ulubione składniki!
W tym przepisie połączymy gotowane ziemniaki, soczystą marchew, prażone pieczarki i jajko, a to wszystko zostanie okraszone białym sosem. W przygotowaniu sałatki najważniejsze jest, by składniki nie puszczały zbyt wiele wody. Jeśli dodamy ogórka lub pomidora, nasze składniki nie będą się ze sobą kleić przez nadmiar wody.
W tym przepisie na spód (tym samym bazę) wylądują ziemniaki, jednak możesz je zamienić na słone krakersy. Te lekko zmiękną, a sałatkę będzie się dało pokroić w wybrane kształty.
Piętrowa sałatka
Składniki
na 12 porcji
Sposób przygotowania
- Zacznij od ugotowania pokrojonych w kostkę ziemniaków w osolonej wodzie. Marchew ugotuj razem ze skórką. Jajka ugotuj na twardo.
- Pieczarki pokrój na drobne kawałki i podsmaż na odrobinie oleju. Dodaj sól na samym końcu, jeśli zrobisz to na początku, pieczarki puszczą wodę i wręcz ugotują się na patelni, a chodzi o to, by jednak były bardziej podprażone.
- Jajka i marchew pokrój w kostkę. W misce zmieszaj majonez, jogurt, sól i pieprz.
- Ziemniaki odcedź i wrzuć do tortownicy, ugnieć ziemniaki by leżały płasko w tortownicy. Następnie zrób piętro z marchwi, lekko je dociśnij, by złączyły się z ziemniakami. Marchewkę polej sosem, następnie zrób warstwę pieczarkową, polej ją resztą sosu i na wierzch dodaj pokrojone jajka. Sałatkę możesz przyozdobić listkami pietruszki lub posiekanym szczypiorkiem.
Robiłaś kiedyś piętrową sałatkę? W ostatnich czasach są one coraz bardziej popularne ze względu na wygodną formę podania. Pierwszy raz zrobiłam taką sałatkę trzy lata temu i od tej pory jest u mnie regularnie na święta.