Spis treści
Zupa z tortellini i kiełbasą to genialny pomysł na rozgrzewający obiad. Jest bardzo szybka w wykonaniu, a smakuje jak z najlepszej restauracji. Możesz ją zrobić na dwa sposoby — wersja mięsna i wegetariańska.
Tortellini to inaczej małe włoskie pierożki z farszem. Najczęściej lądują w zupach, ale nie mniej można polać je sosem lub dorzucić do sałatki. Można je kupić w przeróżnych wersjach smakowych, są opcje mrożone, suszone i świeże. Najlepiej kupić te świeże, ale jeśli nie uda Ci się ich zdobyć, możesz użyć takich, jakie akurat będą w twoim sklepie.
Zupa z tortellini jest zrobiona na bulionie, lecz można ją zabielić śmietaną lub jogurtem naturalnym. Jej smak stanie się bardziej kremowy i delikatny. Lepiej zrezygnować z mąki, gdyż może ona zbyt zagęścić zupę, a w tym przypadku chodzi o to, by bulion był bardzo płynny.
Zupa z tortellini
Składniki
na 3 porcje
- 2 szklanka rosół (lub bulion)
- 300 g kiełbasa
- 250 g tortellini
- 1 szpinak
- 3/4 szklanka woda
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnek
- 1 łyżka tarty parmezan
- 2 łyżka oliwa z oliwek
- 1/2 łyżeczka papryczka chili
- 1 łyżka koncentrat pomidorowy
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
- W garnku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy poszatkowaną cebulkę, powinna się zeszklić.
- Kiedy będzie gotowa, dodajemy poszatkowany czosnek i pokrojoną w plasterki kiełbasę. Mięso zacznie się rumienić, dolewamy 2 szklanki bulionu i pół szklanki wody. Następnie przecier pomidorowy, przyprawy i tortellini.
- Gotujemy całość 10 minut na małym ogniu. Po wyłączeniu gazu dorzucamy garść szpinaku, mieszamy i podajemy jeszcze gorące.
W przepisie wykorzystano kiełbasę i bulion drobiowy, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by zrobić ją w wersji wegetariańskiej. Kiełbasę możesz zastąpić wegańskim odpowiednikiem np. sojowymi kiełbaskami czy boczniakami. Podsmażamy je w taki sam sposób jak tradycyjną kiełbasę.
Bulion warzywny można przygotować we własnym zakresie lub skorzystać z gotowych bulionów ze słoiczka. Dostaniesz je w każdym sklepie, a gwarantuje, że są o niebo lepsze!