w

Rozgrzewająca zupa z tortellini i kiełbasą. Aromatyczna i sycąca

zupa z tortellini
Eblokhina, Getty Images

Zupa z tortellini i kiełbasą to genialny pomysł na rozgrzewający obiad. Jest bardzo szybka w wykonaniu, a smakuje jak z najlepszej restauracji. Możesz ją zrobić na dwa sposoby — wersja mięsna i wegetariańska.

Tortellini to inaczej małe włoskie pierożki z farszem. Najczęściej lądują w zupach, ale nie mniej można polać je sosem lub dorzucić do sałatki. Można je kupić w przeróżnych wersjach smakowych, są opcje mrożone, suszone i świeże. Najlepiej kupić te świeże, ale jeśli nie uda Ci się ich zdobyć, możesz użyć takich, jakie akurat będą w twoim sklepie.

zupa z tortellini
pierożki toretllini/ fot. Metkalova, Getty Images

Zupa z tortellini jest zrobiona na bulionie, lecz można ją zabielić śmietaną lub jogurtem naturalnym. Jej smak stanie się bardziej kremowy i delikatny. Lepiej zrezygnować z mąki, gdyż może ona zbyt zagęścić zupę, a w tym przypadku chodzi o to, by bulion był bardzo płynny.

Zupa z tortellini

Takiej fantastycznej zupy dawno nie jadłaś! Jest lekka, a zarazem sycąca i pyszna.
Czas całkowity 40 min.
Czas przygotowywania 30 min.
Czas gotowania 10 min.

Składniki

na 3 porcje

Sposób przygotowania

  • W garnku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy poszatkowaną cebulkę, powinna się zeszklić.
  • Kiedy będzie gotowa, dodajemy poszatkowany czosnek i pokrojoną w plasterki kiełbasę. Mięso zacznie się rumienić, dolewamy 2 szklanki bulionu i pół szklanki wody. Następnie przecier pomidorowy, przyprawy i tortellini.
  • Gotujemy całość 10 minut na małym ogniu. Po wyłączeniu gazu dorzucamy garść szpinaku, mieszamy i podajemy jeszcze gorące.
Zobacz
Ocena:
(1 głos)

W przepisie wykorzystano kiełbasę i bulion drobiowy, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by zrobić ją w wersji wegetariańskiej. Kiełbasę możesz zastąpić wegańskim odpowiednikiem np. sojowymi kiełbaskami czy boczniakami. Podsmażamy je w taki sam sposób jak tradycyjną kiełbasę.

Bulion warzywny można przygotować we własnym zakresie lub skorzystać z gotowych bulionów ze słoiczka. Dostaniesz je w każdym sklepie, a gwarantuje, że są o niebo lepsze!

  • Miniatura:
  • Eblokhina, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli