Spis treści
Andrut z kremem kakaowym to przysmak, który nasze mamy podawały, gdy jeszcze byliśmy dziećmi. Robi się go w kilkanaście minut, nie ma potrzeby pieczenia, a cała trudność polega na dobrze ugotowanej masie. Podejmij wyzwanie i przygotuj pyszną przekąskę z dzieciństwa!
Wafle przełożone masą na bazie masła lub margaryny wywodzą się z czasów PRL-u, gdy nie było możliwości, by przygotować ciasto złożone z kilku warstw. Wafle zyskały na popularności, gdyż były smaczne, tanie i proste w przygotowaniu, aktualnie kieruje nami sentyment do dawnego smaku. Każda gospodyni miała na nie swój patent, a tym razem przedstawię pomysł na andruta, który zapadł mi w pamięci.
Andrut z kakaową masą i dżemem porzeczkowym
Składniki
na porcji
- 1 opakowanie wafel
- 200 g masło
- 100 g mleko w proszku
- 1/2 szklanka woda
- 3 łyżka kakao
- 2 łyżka cukier
- 4 łyżka dżem porzeczkowy
Sposób przygotowania
- Przygotuj mały garnek i umieść w nim masło, wodę, kakao i cukier. Podgrzewaj na małym ogniu, aż wszystkie składniki się połączą. Ściągamy masę z ognia do lekkiego przestudzenia i mieszamy z mlekiem w proszku. Musimy energicznie wymieszać krem, by nie było grudek. Pozostawiamy go do przestudzenia.
- Wafle rozkładamy na blacie, wykładamy pierwszą warstwę czekolady, następnie kładziemy wafla, kolejną warstwę czekolady, wafla, warstwę dżemu i kończymy resztę warstw czekoladą.
- Andruta zawijamy folią aluminiową i wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie ciasto jest gotowe!
Wartości odżywcze
Wafel z przekładką nie musi być nudny i mulący! Jeśli chcesz, by wafel miał odświeżającą nutkę (albo zwyczajnie brakuje Ci kremu!) zrób warstwę z użyciem dżemu porzeczkowego. Andrut z kremem kakaowym będzie smakował najlepiej na drugi dzień po wykonaniu, gdy wafle lekko nasiąkną i będą miękkie. Pamiętaj również, by nie kroić całego wafla na kawałki, może szybciej wyschnąć! Najlepiej zrobić to zaraz przed podaniem. Smacznego!
Masz swój wyjątkowy przepis na andrut? Jeśli tak daj nam znać! Tymczasem zobacz te wpisy:
- Przepis na domowe ciastka a’la oreo. Bajecznie prosta instrukcja
- Kruche ciastka walentynkowe w kształcie serca. Podaruj je bliskim!
Jeden komentarz