w

Andrut z kremem kakaowym i sekretnym dodatkiem. Smak dzieciństwa w każdym kawałku

Andrut z kremem kakaowym
norman040, Getty Images

Andrut z kremem kakaowym to przysmak, który nasze mamy podawały, gdy jeszcze byliśmy dziećmi. Robi się go w kilkanaście minut, nie ma potrzeby pieczenia, a cała trudność polega na dobrze ugotowanej masie. Podejmij wyzwanie i przygotuj pyszną przekąskę z dzieciństwa!

Wafle przełożone masą na bazie masła lub margaryny wywodzą się z czasów PRL-u, gdy nie było możliwości, by przygotować ciasto złożone z kilku warstw. Wafle zyskały na popularności, gdyż były smaczne, tanie i proste w przygotowaniu, aktualnie kieruje nami sentyment do dawnego smaku. Każda gospodyni miała na nie swój patent, a tym razem przedstawię pomysł na andruta, który zapadł mi w pamięci.

Andrut z kakaową masą i dżemem porzeczkowym

Wafel z tego przepisu ma kwaśny akcent w postaci porzeczkowej przekładki. Będzie genialnie kontrastował ze słodkim kremem. Nie zalecamy słodkich dżemów z truskawek i śliwek, wafel stanie się zbyt słodki.
Sponsorowane
Czas całkowity 2 godz. 20 min.
Czas przygotowywania 20 min.
2 godz.

Składniki

na 12 porcji

Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Przygotuj mały garnek i umieść w nim masło, wodę, kakao i cukier. Podgrzewaj na małym ogniu, aż wszystkie składniki się połączą. Ściągamy masę z ognia do lekkiego przestudzenia i mieszamy z mlekiem w proszku. Musimy energicznie wymieszać krem, by nie było grudek. Pozostawiamy go do przestudzenia.
  • Wafle rozkładamy na blacie, wykładamy pierwszą warstwę czekolady, następnie kładziemy wafla, kolejną warstwę czekolady, wafla, warstwę dżemu i kończymy resztę warstw czekoladą.
  • Andruta zawijamy folią aluminiową i wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie ciasto jest gotowe!

Wartości odżywcze

Andrut z kakaową masą i dżemem porzeczkowym
Na porcję przypada:
Kalorie
185.2
Tłuszcze
 
15.9
g
24
%
Węglowodany
 
9.3
g
3
%
Błonnik
 
0.5
g
2
%
Białka
 
2.6
g
5
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Zobacz
Ocena:
(głosy: 2 )
Sponsorowane

Wafel z przekładką nie musi być nudny i mulący! Jeśli chcesz, by wafel miał odświeżającą nutkę (albo zwyczajnie brakuje Ci kremu!) zrób warstwę z użyciem dżemu porzeczkowego. Andrut z kremem kakaowym będzie smakował najlepiej na drugi dzień po wykonaniu, gdy wafle lekko nasiąkną i będą miękkie. Pamiętaj również, by nie kroić całego wafla na kawałki, może szybciej wyschnąć! Najlepiej zrobić to zaraz przed podaniem. Smacznego!

Masz swój wyjątkowy przepis na andrut? Jeśli tak daj nam znać! Tymczasem zobacz te wpisy:

  • Miniatura:
  • norman040, Getty Images
Brak tagów przypisanych do tego postu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Jeden komentarz

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli