Spis treści
Jak przygotować na świąteczny stół perfekcyjny sernik pod każdym kątem? Sprawdzonym przepisem podzielił się Robert Makłowicz.
Roberta Makłowicza nie trzeba przedstawiać nikomu. Jest to niekwestionowany znawca sztuki kulinarnej, który swoim urokiem osobistym, niesamowitą wiedzą i ciekawymi anegdotkami podbił serca milionów Polaków. Tak się składa, że również ja zaliczam się do tego grona.
Z racji, że ostatnio otaczamy się tematyką strikte świąteczną, szukałam sprawdzonego przepisu na domowy wypiek na bazie sera. I tak natrafiłam na przepis wg Roberta Makłowicza, który przygotowując domowe ciasto, wykorzystuje sprawdzony patent naszych Babć. I robi to nie bez powodu!
Sernik z niecodziennym dodatkiem idealny na święta!
Robert Makłowicz do mieszanki na sernik dodaje ziemniaki. Wiem, początkowo może brzmieć to jak zupełna abstrakcja, ale okazuje się, że to działanie ma genialne efekty. Jakie? Otóż sernik z ziemniaczanym dodatkiem wychodzi idealnie wilgotny i puszysty.
Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak dokładnie przygotować ciasto z przepisu Roberta Makłowicza, zapoznaj się z przepisem poniżej!
Sernik z sosem wiśniowym Roberta Makłowicza
Składniki
na 10 porcji
Sernik:
- 1 kg twaróg (sernikowy)
- 300 g cukier puder
- 1,5 łyżki ziemniaki (gładko zgniecione)
- 2 łyżki mąka (krupczatka)
- 8 szt. żółtko
- 1 laska wanilia laska (zamiennie kilka kropel esencji waniliowej)
- 1 szt. cytryna (niepryskana i niewoskowana )
- 4 szt. białko jaja
- 1 szczypta sól
- 1 garść rodzynki
- masło (do wysmarowania formy)
- mąka (do wysypania formy)
Sposób przygotowania
Sernik:
- Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza.
- Formę na sernik smarujemy masłem i oprószamy delikatnie mąką.
- W misce łączymy ze sobą: ser, cukier puder, ziemniaki, mąkę oraz żółtka.
- W osobnej misce ubijamy na sztywną pianę białka. Przed ubiciem delikatnie je solimy.
- Delikatnie łączymy składniki, po czym dodajemy startą skórkę z cytryny, wanilię oraz bakalie.
- Powstałą masę przekładamy do wcześniej przygotowanej formy.
- Formę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 60 minut.
- Po upieczeniu, sernik wyjmujemy z formy i kroimy po ostygnięciu.
Muś wiśniowy:
- Aby przygotować mus wiśniowy, przekładamy zamrożone wiśnie do garnka.
- Następnie dodajemy do niego 100 ml wody, goździki, cynamon oraz cukier.
- Powstałą mieszankę gotujemy pod przykryciem ok. 30 minut.
- Następnie miksujemy na gładki mus i serwujemy z sernikiem.
- Smacznego!
Koniecznie daj mi znać, co myślisz o przepisie Roberta Makłowicza na świąteczny sernik. Ja na pewno go wykorzystam! I coś czuję, że będzie to prawdziwy hit 🙂
Zobacz także: Paprykarz drobiowy z przepisu Roberta Makłowicza
Jeden komentarz