Spis treści
Wśród dań wigilijnych nie może zabraknąć karpia. Niestety to smaczne danie wymaga odpowiedniego przygotowania. Wie o tym doskonale, znany z telewizji Robert Makłowicz, który przygotowanie karpia opanował do perfekcji. Wg kucharza najważniejszym momentem w przygotowaniu karpia jest jego marynowanie. Tuż przed świętami chcemy wam zdradzić jak prawidłowo marynować karpia?
Karp jest rybą wyjątkowo wymagającą. W związku z tym ma zarówno wielu zwolenników jak i przeciwników. Część osób kręci nosem na jego smak, jednak jak twierdzi Makłowicz, odpowiednio przyrządzony karp zadowoli gusta nawet największych sceptyków. Według znanego z telewizji kucharza najlepszą wersją karpia są dzwonki w chrupiącej panierce z bułki tartej. Jednak zanim przejdziemy do smażenia należy rybę odpowiednio zamarynować. Jaki jest sekret mistrza?
Jak marynować karpia?
Makłowicz marynuje karpia… w piwie. Co ważne ryba musi spędzić w marynacie nawet kilka godzin. Do przygotowania marynaty na karpia potrzebujesz jedynie butelki jasnego piwa i ziela angielskiego. Wystarczy, że rozgnieciesz kilka ziaren ziela angielskiego, dodasz jasne piwo i wrzucisz do marynaty kawałki karpia. Po kilku godzinach ryba będzie idealna do smażenia, a marynata sprawi, że karp będzie soczysty i pachnący. Dodatkowo warto do smażonych dzwonków z karpia dodać chrupiące podgrzybki, również z przepisu Makłowicza. Wystarczy, że suszone grzyby namoczysz w mleku, ugotujesz do miękkości i obsmażysz w panierce z jajka i bułki tartej. Suszone prawdziwki idealnie będą pasowały do wigilijnego karpia.