w

Paprykarz drobiowy z przepisu Roberta Makłowicza

Paprykarz drobiowy to ulepszona wersja tradycyjnego węgierskiego dania! Makłowicz przygotował ją z dodatkiem mięsa z kurczaka i czerwonych warzyw. Można go używać jako sos do kaszy czy makaronu, lub zjeść z dodatkiem świeżego pieczywa.

Polacy kojarzą słowo „paprykarz” z rybną pastą, którą można smarować kanapki. Ten z dzisiejszego to potrawka podobna do gulaszu lub leczo. Sekretem Makłowicza jest przygotowanie dania na tłuszczu wytopionym ze słoniny, będzie on nośnikiem smaku i jego podstawą.

Danie jest bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Jeśli zostanie nam trochę potrawki, możemy ją przechowywać w lodówce lub zawekować do słoików.
Sponsorowane
Czas całkowity 45 minuty
Czas przygotowywania 20 minuty
Czas gotowania 25 minuty
paprykarz drobiowy
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Słoninę pokrój w kostkę i wrzuć do garnka z grubszym dnem. Podgrzewaj, aż tłuszcz się wytopi. Skwarki wyciągnij na talerz i podsmaż pokrojoną cebule na wytopionym tłuszczu.
  • W czasie smażenia pokrój kurczaka na drobną kostkę i dorzuć do cebuli, dosyp paprykę wędzoną, słodką, sól i pieprz. Smaż przez kilka minut, a następnie dodaj pokrojone pomidory bez skórki i paprykę. Zostaw całość na małym ogniu, by całość zmiękła.
  • Śmietanę zmieszaj z mąką i dodaj do potrawki. Zagotuj z resztą składników, dodaj sól i pieprz do smaku. Do podania oprósz natką pietruszki.

Składniki

na 5 porcji

Wartości odżywcze Zobacz

Paprykarz drobiowy
Na porcję przypada:
Kalorie
522.3
Tłuszcze
 
37.8
g
58
%
Węglowodany
 
5.9
g
2
%
Błonnik
 
1.3
g
5
%
Białka
 
39.1
g
78
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Sponsorowane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *