Spis treści
Paprykarz drobiowy to ulepszona wersja tradycyjnego węgierskiego dania! Makłowicz przygotował ją z dodatkiem mięsa z kurczaka i czerwonych warzyw. Można go używać jako sos do kaszy czy makaronu, lub zjeść z dodatkiem świeżego pieczywa.
Polacy kojarzą słowo „paprykarz” z rybną pastą, którą można smarować kanapki. Ten z dzisiejszego to potrawka podobna do gulaszu lub leczo. Sekretem Makłowicza jest przygotowanie dania na tłuszczu wytopionym ze słoniny, będzie on nośnikiem smaku i jego podstawą.
Paprykarz drobiowy
Sposób przygotowania
- Słoninę pokrój w kostkę i wrzuć do garnka z grubszym dnem. Podgrzewaj, aż tłuszcz się wytopi. Skwarki wyciągnij na talerz i podsmaż pokrojoną cebule na wytopionym tłuszczu.
- W czasie smażenia pokrój kurczaka na drobną kostkę i dorzuć do cebuli, dosyp paprykę wędzoną, słodką, sól i pieprz. Smaż przez kilka minut, a następnie dodaj pokrojone pomidory bez skórki i paprykę. Zostaw całość na małym ogniu, by całość zmiękła.
- Śmietanę zmieszaj z mąką i dodaj do potrawki. Zagotuj z resztą składników, dodaj sól i pieprz do smaku. Do podania oprósz natką pietruszki.
Składniki
na porcji
- 800 g filet z kurczaka
- 100 g słonina wędzona
- cebula
- 2,5 papryka czerwona
- 5 pomidor
- łyżeczka mąka pszenna
- łyżka papryka słodka mielona (mielona)
- 1/3 łyżeczka papryka wędzona (mielona)
- sól
- pieprz
- 1,5 szklanka śmietana 18%
- natka pietruszki
Jeden komentarz