w ,

Puszysta babka kawowa. Sprawdzony przepis już czeka

babka kawowa
-lvinst-, Getty Images

Babka kawowa to nasze najnowsze odkrycie. Idealnie sprawdzi się w roli wielkanocnego wypieku. Jak ją zrobić? Tego wszystkiego dowiesz się, już za moment.

Wśród wielkanocnych wypieków nie może zabraknąć oczywiście domowej roboty babki. I na pewno w swoich zbiorach masz wiele ciekawych i sprawdzonych przepisów na to ciasto. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby w tym roku zaskoczyć swoich bliskich nową i ciekawą kombinacją smakową.

Ciekawe ciasto wielkanocne? Babka kawowa stanie się hitem w każdym domu

Tak się składa, że doskonale wiem, jak to zrobić. A wszystko to za sprawą genialnego przepisu na babkę z dodatkiem kawy. Tak, dobrze przeczytałaś, dziś dowiesz się, jak w szybki i prosty sposób przygotować domowe ciasto z kawową nutką. Chyba nie muszę dodawać, że jest to idealne rozwiązanie dla kawoszów.

Co więcej, ciasto z tego przepisu wychodzi mega puszyste. To jednak nie koniec dobrych wiadomości. Domowe ciacho dodatkowo dosłownie rozpływa się w ustach. Już od samego pisania, robię się głodna. Też tak masz, czytając moje słowa?

Babka kawowa

Przepyszna babka z kawową nutką to idealna kombinacja smakowa. Po prostu musisz ją wypróbować!
Czas całkowity 1 godz. 10 min.
Czas przygotowywania 25 min.
Pieczenie: 45 min.

Składniki

na 8 porcji

Sposób przygotowania

  • Pracę nad przepisem rozpocznij od przesiana mąki, dzięki czemu gotowy wypiek będzie idealnie puszysty.
  • Następnie pokrój w drobną kosteczkę gorzką czekoladę i podgrzej masło, tak aby zamieniło się w płynną mieszankę.
  • Przy pomocy miksera połącz ze sobą jajka i cukier.
  • Kiedy już uzyskasz puchatą mieszankę, zacznij dodawać stopniowo przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia.
  • Do powstałej mieszanki dodaj również kawę, likier kawowy oraz wcześniej przygotowaną czekoladę.
  • Na koniec zacznij dodawać "na raty" roztopione i ostudzone masło.
  • Kiedy mieszanka będzie już miała jednolitą konsystencję, przelej ją do wcześniej przygotowanej formy na babkę.
  • Następnie wstaw do piekarnika i piecz przez 45 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  • Smacznego!
babka kawowa
Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Oczywiście gotowe ciasto należy jeszcze udekorować. I tu świetnie sprawdzi się zarówno lukier królewski, polewa czekoladowa, czy zwykły cukier puder. Wybierz taką opcję, która najbardziej Ci odpowiada.

Na koniec chciałabym jeszcze dodać, że na naszej stronie znajdziesz całą masę inspiracji na wielkanocne wypieki. I to zarówno na tradycyjne babki i mazurki, jak i ciasto leśny mech.

Zobacz także: Dodaj sporo proszku budyniowego do piany na biszkopta, a będzie puszysty jak chmurka

  • Miniatura:
  • -lvinst-, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Anna Nowak

      Ania to osoba z pasją do gotowania, która lubi eksperymentować w kuchni, poszukuje nowych smaków i inspiracji z różnych kultur kulinarnych, a następnie dzieli się nimi tutaj na coolinarny.pl, aby pomóc innym w przygotowaniu pysznych dań.
      Facebook / Twitter / Napisz do Ani