Spis treści
Babka kawowa to nasze najnowsze odkrycie. Idealnie sprawdzi się w roli wielkanocnego wypieku. Jak ją zrobić? Tego wszystkiego dowiesz się, już za moment.
Wśród wielkanocnych wypieków nie może zabraknąć oczywiście domowej roboty babki. I na pewno w swoich zbiorach masz wiele ciekawych i sprawdzonych przepisów na to ciasto. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby w tym roku zaskoczyć swoich bliskich nową i ciekawą kombinacją smakową.
Ciekawe ciasto wielkanocne? Babka kawowa stanie się hitem w każdym domu
Tak się składa, że doskonale wiem, jak to zrobić. A wszystko to za sprawą genialnego przepisu na babkę z dodatkiem kawy. Tak, dobrze przeczytałaś, dziś dowiesz się, jak w szybki i prosty sposób przygotować domowe ciasto z kawową nutką. Chyba nie muszę dodawać, że jest to idealne rozwiązanie dla kawoszów.
Co więcej, ciasto z tego przepisu wychodzi mega puszyste. To jednak nie koniec dobrych wiadomości. Domowe ciacho dodatkowo dosłownie rozpływa się w ustach. Już od samego pisania, robię się głodna. Też tak masz, czytając moje słowa?
Babka kawowa
Składniki
na 8 porcji
- 350 g mąka (tortowa)
- 2 łyżeczki proszek do pieczenia
- 2 łyżeczki kawa (mielona)
- 5 szt. jajko
- 200 g cukier
- 200 g masło
- 150 g czekolada (gorzka)
- 2 łyżki likier kawowy
Sposób przygotowania
- Pracę nad przepisem rozpocznij od przesiana mąki, dzięki czemu gotowy wypiek będzie idealnie puszysty.
- Następnie pokrój w drobną kosteczkę gorzką czekoladę i podgrzej masło, tak aby zamieniło się w płynną mieszankę.
- Przy pomocy miksera połącz ze sobą jajka i cukier.
- Kiedy już uzyskasz puchatą mieszankę, zacznij dodawać stopniowo przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia.
- Do powstałej mieszanki dodaj również kawę, likier kawowy oraz wcześniej przygotowaną czekoladę.
- Na koniec zacznij dodawać "na raty" roztopione i ostudzone masło.
- Kiedy mieszanka będzie już miała jednolitą konsystencję, przelej ją do wcześniej przygotowanej formy na babkę.
- Następnie wstaw do piekarnika i piecz przez 45 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
- Smacznego!
Oczywiście gotowe ciasto należy jeszcze udekorować. I tu świetnie sprawdzi się zarówno lukier królewski, polewa czekoladowa, czy zwykły cukier puder. Wybierz taką opcję, która najbardziej Ci odpowiada.
Na koniec chciałabym jeszcze dodać, że na naszej stronie znajdziesz całą masę inspiracji na wielkanocne wypieki. I to zarówno na tradycyjne babki i mazurki, jak i ciasto leśny mech.
Zobacz także: Dodaj sporo proszku budyniowego do piany na biszkopta, a będzie puszysty jak chmurka