Spis treści
W te święta zaskocz swoich bliskich nietypowym wypiekiem. Wielkanocna babka z naszego przepisu skrywa uroczy i smaczny dodatek.
Już za dwa dni czeka nas wielkie biesiadowanie z krewnymi przy suto zastawionym stole. Oczywiście oprócz pysznych dań i ciekawych przekąsek w tym wyjątkowym okresie nie może zabraknąć także sprawdzonych przepisów na domowe wypieki.
Wielkanocna babka z zajączkiem
I jeśli sama pieczesz pyszne ciasta z wielkanocną babką na czele, mam dla Ciebie coś wyjątkowego. Z dzisiejszym przepisem przygotujesz nie tylko mega smaczną, ale i fajnie prezentującą się babkę z uroczym akcentem wielkanocnym. Tej receptury po prostu nie możesz przegapić!
Co też takiego skrywa nasza babka? Otóż po przekrojeniu jej, wyłoni się uroczy zajączek. Nie wierzysz? Przeczytaj ten artykuł do końca, a wszystko stanie się jasne! Z naszym przepisem przygotujesz oryginalny wypiek świąteczny jeszcze dziś. Wszystkie potrzebne produkty na pewno masz w domu. Obejdzie się zatem bez dodatkowych zakupów, a jak wiadomo przed samymi świętami w trakcie przygotowań, każda chwila jest na wagę złota.
Babka z zajączkiem
Składniki
na 12 porcji
Sposób przygotowania
- Pracę nad przepisem rozpoczynamy od przygotowania mieszanki na zajączki. W tym celu ucieramy miękkie masło z cukrem. Zaś mąkę przesiewamy przez sitko, aby ją dodatkowo napowietrzyć.
- Kiedy już uzyskamy puszystą mieszankę na bazie masła i cukru, zaczynamy dodawać jajka. Pamiętaj rób to powoli, po jednym jajku co jakiś czas.
- Jako kolejne składniki dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao. Na koniec wlewamy do mieszanki również mleko.
- Całość przelewamy do zwykłej keksówki i pieczemy w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez 40 minut.
- W międzyczasie przygotuj drugą mieszankę. Sposób postępowania wygląda identycznie, jak w przypadku ciemnej mieszanki. Jedyną różnicą jest zamiana kakao na mąkę ziemniaczaną.
- Po upieczeniu ciemnego ciasta, podziel je na mniejsze elementy o grubości 1,5 cm. Z każdej takiej powierzchni wytnij przy pomocy specjalnej foremki kształt zajączka.
- Teraz przygotuj keksówkę do pieczenia ciasta. Na spodzie rozprowadź 1/3 surowego ciasta w jasnym kolorze. Następnie na środku umieć zajączki w pionie - jeden za drugim.
- Kiedy już wypełnisz całą długość keksówki, zalej zajączki surowym ciastem, które zostało.
- Ponownie wstaw keksówkę do piekarnika. Babkę z niespodzianką piecz w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez 30 minut.
- Smacznego!
Oczywiście na koniec zostanie jeszcze udekorowanie świątecznej babki. I tu możesz postawić na tradycyjny cukier puder, polewę czekoladową, bądź lukier królewski. Możesz również zaszaleć i dodać jadalne dekoracje wielkanocne, jak i żywe kwiaty. Z takimi dekoracjami domowej roboty babka będzie wyglądać jak z najlepszej cukierni.