Spis treści
Szybki i sprawdzony przepis na wielkanocny wypiek już czeka. Babka jogurtowo-budyniowa ma w sobie to „coś”. Po prostu palce lizać!
Przed nami najważniejsze święta w całym roku kalendarzowym. Wielkanoc, bo o niej mowa, to niezwykły czas, który spędzimy z najbliższymi przy suto zastawionym stole. Podczas tego typu spotkań nie może zabraknąć również domowych wypieków z przepyszną babką na czele.
Babka jogurtowo-budyniowa – dlaczego warto ją zrobić?
I dziś właśnie chciałabym skupić się na tym cudownym wypieku. A wszystko to za sprawą niesamowitego przepisu mojej cioci Agnieszki, którym się ze mną podzieliła. Co takiego ma w sobie jej ciasto i czym się wyróżnia?
Otóż zrobisz je na bazie dwóch genialnych składników – budyniu i jogurtu naturalnego. Dzięki takiej kombinacji, wielkanocna babka będzie mega puszysta. Jednocześnie będzie rozpływać się w ustach. Już od samego pisania na jej temat robię się głodna. Ty też tak masz, czytając moje słowa?
Wielkanocna babka jogurtowo-budyniowa
Składniki
na 9 porcji
- 360 g mąka tortowa
- 2 łyżeczki proszek do pieczenia
- 150 g cukier
- 40 g budyń
- 240 ml jogurt naturalny
- 5 szt. jajko
- 120 ml olej
Sposób przygotowania
- Pracę nad wielkanocną babką rozpocznij od przesiania mąki tortowej, aby jeszcze bardziej ją napowietrzyć. A co za tym idzie, upieczona babka będzie mega puszysta.
- Następnie dodaj do przesianej mąki proszek do pieczenia oraz budyń w proszku.
- W osobnej misce ubij ze sobą jajka i cukier.
- Kiedy powstała mieszanka będzie już puszysta, zacznij dodawać na przemian pozostałe mokre i suche składniki. Pamiętaj, aby nie mieszać ich zbyt długo. Kiedy składniki tylko się połączą, od razu przełóż powstałą mieszankę do formy do pieczenia.
- Babkę na bazie jogurtu i budyniu pieczemy przez 60 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza.
- Smacznego!
To jednak nie koniec pracy nad dzisiejszym przepisem. Została nam jeszcze kwestia dekoracji. I tu możemy wykorzystać wiele ciekawych rozwiązań. Świetnie w roli dekoracji spisze się zarówno domowej roboty lukier, cukier puder, jak i polewa czekoladowa. Idealnym uzupełnieniem świątecznego wypieku mogą być również świeże wiosenne kwiaty oraz dekoracje wielkanocne w jadalnym wydaniu z czekoladowymi jajkami na czele.