Spis treści
Co zrobić, aby te święta były udane? Babka wielkanocna w waniliowej wersji sprawi, że Twoi goście zaniemówią z wrażenia. Nie zostaną po niej nawet okruszki!
Wielkanoc to niesamowity czas, który wypełniony jest po brzegi spotkaniami z bliskimi przy suto zastawionym stole. I oczywiście oprócz pysznych i aromatycznych dań oraz ciekawych przekąsek, nie może zabraknąć też sprawdzonych wypieków domowej roboty.
Dlaczego babka wielkanocna z wanilią?
Oczywiście myśląc o zbliżających się świętach, przed oczami pojawia mi się tradycyjna babka. Moim zdaniem najlepsza jest ta z nutką waniliową. Prosta i szybka w przygotowaniu, bez żadnych udziwnień, stanie się hitem w każdym domu. Po prostu nikt nie będzie umiał się jej oprzeć.
Kiedy ja serwuję swoją babkę na świątecznym stole, nie mija 20 minut, a nie ma już po niej śladu. Idealnie pasuje jako dodatek do kawy i herbaty. Uwielbiają ją również najmłodsi. Po prostu palce lizać!
Babka wielkanocna z wanilią
Składniki
na 12 porcji
- 100 g mąka (tortowa)
- 5 łyżek mąka (ziemniaczana)
- 1,5 łyżeczki proszek do pieczenia
- 120 g masło
- 4 szt. jajko
- 1 szczypta sól
- 80 g cukier
- 1 szt. wanilia laska
- 1 op. cukier wanilinowy
Sposób przygotowania
- Pracę nad przepisem rozpoczynamy od przesiania przez sitko mąki tortowej i ziemniaczanej, dzięki czemu gotowy wypiek będzie jeszcze bardziej puszysty.
- Do mieszanki mąk dodaj proszek do pieczenia.
- Następnie oddziel białka od żółtek.
- W mikrofalówce rozpuść masło i odstaw na bok.
- Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.
- Po chwili zaczynamy dodawać stopniowo cukier, cukier wanilinowy, żółtka, mieszankę mąk, roztopione masło oraz ziarenka wydrążone z laski wanilii.
- Powstałą mieszankę przelewamy do formy do pieczenia, po czym wstawiamy ją do nagrzanego piekarnika na 40 minut. Urządzenie ma pracować w temperaturze 170 stopni Celsjusza.
- Smacznego!
To jednak nie koniec pracy nad naszym dzisiejszym przepisem. Wielkanocną babkę należy jeszcze udekorować i tu możesz zaszaleć. Oczywiście możesz postawić na tradycyjny cukier puder lub lukier domowej roboty. Świetnym uzupełnieniem będzie tu również polewa czekoladowa zarówno w białym, jak i ciemnym kolorze. Nie zapomnij również o wielkanocnych dekoracjach w jadalnym wydaniu. Jak sama więc widzisz, możliwości jest naprawdę wiele.