w ,

Babka wielkanocna z laską wanilii. Tak dobrej jeszcze nie jadłaś

babka wielkanocna
ola_p, Getty Images Signature

Co zrobić, aby te święta były udane? Babka wielkanocna w waniliowej wersji sprawi, że Twoi goście zaniemówią z wrażenia. Nie zostaną po niej nawet okruszki!

Wielkanoc to niesamowity czas, który wypełniony jest po brzegi spotkaniami z bliskimi przy suto zastawionym stole. I oczywiście oprócz pysznych i aromatycznych dań oraz ciekawych przekąsek, nie może zabraknąć też sprawdzonych wypieków domowej roboty.

Dlaczego babka wielkanocna z wanilią?

Oczywiście myśląc o zbliżających się świętach, przed oczami pojawia mi się tradycyjna babka. Moim zdaniem najlepsza jest ta z nutką waniliową. Prosta i szybka w przygotowaniu, bez żadnych udziwnień, stanie się hitem w każdym domu. Po prostu nikt nie będzie umiał się jej oprzeć.

Kiedy ja serwuję swoją babkę na świątecznym stole, nie mija 20 minut, a nie ma już po niej śladu. Idealnie pasuje jako dodatek do kawy i herbaty. Uwielbiają ją również najmłodsi. Po prostu palce lizać!

Babka wielkanocna z wanilią

Mega puszysta i rozpływająca się w ustach wielkanocna babka z nutką wanilii to prawdziwy strzał w 10!
Czas całkowity 1 godz.
Czas przygotowywania 20 min.
Pieczenie: 40 min.

Składniki

na 12 porcji

Sposób przygotowania

  • Pracę nad przepisem rozpoczynamy od przesiania przez sitko mąki tortowej i ziemniaczanej, dzięki czemu gotowy wypiek będzie jeszcze bardziej puszysty.
  • Do mieszanki mąk dodaj proszek do pieczenia.
  • Następnie oddziel białka od żółtek.
  • W mikrofalówce rozpuść masło i odstaw na bok.
  • Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  • Po chwili zaczynamy dodawać stopniowo cukier, cukier wanilinowy, żółtka, mieszankę mąk, roztopione masło oraz ziarenka wydrążone z laski wanilii.
  • Powstałą mieszankę przelewamy do formy do pieczenia, po czym wstawiamy ją do nagrzanego piekarnika na 40 minut. Urządzenie ma pracować w temperaturze 170 stopni Celsjusza.
  • Smacznego!
babka wielkanocna
Zobacz
Ocena:
(1 głos)

To jednak nie koniec pracy nad naszym dzisiejszym przepisem. Wielkanocną babkę należy jeszcze udekorować i tu możesz zaszaleć. Oczywiście możesz postawić na tradycyjny cukier puder lub lukier domowej roboty. Świetnym uzupełnieniem będzie tu również polewa czekoladowa zarówno w białym, jak i ciemnym kolorze. Nie zapomnij również o wielkanocnych dekoracjach w jadalnym wydaniu. Jak sama więc widzisz, możliwości jest naprawdę wiele.

  • Miniatura:
  • ola_p, Getty Images Signature

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Anna Nowak

      Ania to osoba z pasją do gotowania, która lubi eksperymentować w kuchni, poszukuje nowych smaków i inspiracji z różnych kultur kulinarnych, a następnie dzieli się nimi tutaj na coolinarny.pl, aby pomóc innym w przygotowaniu pysznych dań.
      Facebook / Twitter / Napisz do Ani