Spis treści
Wykorzystaj ten przepis, a Wielkanoc na pewno będzie udana. Babka migdałowa zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem. Obok takiej kombinacji nie sposób przejść obojętnie.
Wielkanoc coraz bliżej, a wraz z nią przepyszne wypieki domowej roboty. Na świątecznym stole oprócz serników i mazurków nie może zabraknąć również genialnej babki. I tak się składa, że mam idealny przepis, który sprawdzi się w tej roli genialnie z kilku powodów.
Po pierwsze, jest to sprawdzony przepis mojej ukochanej cioci Krysi, który jest hitem podczas każdych świąt. Z jednej strony masz więc pewność, że wypiek na pewno Ci się uda. Z drugiej zaś nie musisz się bać, że komuś nie posmakuje. Taka opcja jest po prostu niemożliwa.
Co więcej, pomysł na babkę z dodatkiem migdałów to bardzo ciekawa propozycja, która będzie świetnym przełamaniem standardowych i tradycyjnych babek. To jednak nie koniec dobrych wiadomości. Babka na bazie migdałów wyjdzie idealnie wilgotna i mega puszysta jednocześnie. Nic chyba więcej nie muszę dodawać, aby zachęcić Cię do wykorzystania dzisiejszego przepisu. Prawda?
Babka migdałowa – z czym ją podać?
Zanim przejdziemy do szczegółów przepisu, chciałabym podkreślić jeszcze jeden, bardzo ważny aspekt. Otóż do babki migdałowej będzie świetnie pasować każdy dodatek dekoracyjny. Począwszy od królewskiego lukru, polewy czekoladowej, cukru pudru, po kolorową posypkę np. z wielkanocnym akcentem.
W takim wydaniu domowy wypiek będzie nie tylko prawdziwą ucztą dla podniebienia, ale jednocześnie będzie pełnił funkcję dekoracyjną świątecznego stołu. Czego chcieć więcej?
Babka migdałowa cioci Krysi
Składniki
na 10 porcji
- 150 g migdały (zmielone na mąkę)
- 200 g mąka tortowa
- 1,5 łyżeczki proszek do pieczenia
- 5 szt. jajko
- 220 g masło (miękkie)
- 220 g cukier
- 1 szczypta sól
Sposób przygotowania
- Pracę nad przepisem rozpocznij od przesiana mąki. Dzięki temu zabiegowi, babka będzie jeszcze bardziej puszysta.
- Do przesianej mąki dodaj proszek do pieczenia.
- Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli.
- Następnie połącz ze sobą miękkie masło oraz drobny cukier. Słodzidło dodawaj na raty do miękkiego masła, podzielonego wcześniej na mniejsze kawałki.
- Do powstałej mieszanki zacznij dodawać stopniowo żółtka.
- Jako kolejne składniki w mieszance powinny znaleźć się: mąka i proszek do pieczenia.
- Na koniec do powstałego miksu dodaj wcześniej ubite białka. Pamiętaj, aby dodawać i łączyć je z pozostałymi składnikami ostrożnie, aby nie uszkodzić ich delikatnej struktury.
- Mieszankę na ciasto przelej do formy, po czym wstaw do nagrzanego piekarnika na 60 minut. Urządzenie ma pracować w temperaturze 170 stopni Celsjusza.
- Przed podaniem udekoruj ciasto wg upodobania.
- Smacznego!
Koniecznie daj mi znać, co myślisz o dzisiejszym przepisie. Jak podoba Ci się połączenie świątecznej babki z migdałowym akcentem? Moim zdaniem to ciekawa odmiana, która sprawi, że na wielkanocnym stole nie będzie nudno. Uważasz podobnie?
I oczywiście jeśli znasz inne ciekawe pomysły i receptury na wielkanocne wypieki domowej roboty, napisz mi o tym jak najszybciej. Z ogromną chęcią przetestuje nowe kombinacje smakowe. A kto wie, może odkryje kolejne perełki, które na stałe zadomowią się w moim menu.