w ,

Mocno czekoladowa babka z wilgotnym wnętrzem

czekoladowa babka
SoleliC, Getty Images

Czekoladowa babka to połączenie puszystego biszkoptu i soczystego brownie. Wszystko zamknięte w zwartym cieście i polane polewą czekoladową. Brzmi jak uczta dla prawdziwego łasucha!

Cały sekret udanego wypieku tkwi w tym, by dobrze dobrać proporcje produktów. Ciasto na babkę ma być cięższe od biszkopta, ale nie zakalcowate. W przepisie wykorzystamy odrobinę budyniu czekoladowego, skrobia w nim zawarta dobrze spulchni ciasto i zatrzyma wilgoć cenną wilgoć.

Mąka ziemniaczana jak i skrobia to niedoceniane produkty kuchenne, które poza zagęszczaniem sosów mogą przysłużyć się na wiele innych sposobów. Możesz z niej przygotować wiele domowych kosmetyków, krochmal do ubrać, a także środek czyszczący.

Przepisów na babkę jest tak dużo, że brakłoby nam miesiąca na opisanie każdego z nich. Wszystkie są wyjątkowe na swój sposób i każdy znajdzie coś dla siebie. W poniższym przepisie opisaliśmy proces przygotowania babki, która przypomina ciasto czekoladowe z mięsistym, wilgotnym wnętrzem.

Babka czekoladowa

Babka czekoladowa to marzenie twoich dzieci, które mogą wcinać nutellę łyżkami? Jeśli tak, może skusisz się na przygotowanie ciasta czekoladowego, które będzie zdrowsze od sklepowego batona czy mlecznej kanapki.
Czas całkowity 1 godz. 15 min.
Czas przygotowywania 15 min.
Czas gotowania 1 godz.

Składniki

na 10 porcji

Sposób przygotowania

  • Zacznij od nastawienia piekarnika na 170*C, grzanie góra-dół. Formę na babkę smarujemy masłem.
  • Suche składniki przesiewamy przez sito i mieszamy w misce.
  • Jajka wbijamy do miski i ubijamy na puszystą masę, następnie dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Dolewamy okej i mleko, mieszam. Porcjami dosypujemy suche składniki do mokrych, miksujemy na niskich obrotach do momentu, aż całość się dobrze nie połączy.
  • Masę przelewamy do formy na babkę i pieczemy godzinę. Upieczone ciasto studzimy na kratce i polewamy roztopioną czekoladą lub polewą czekoladową.
Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Czekoladowa babka może być przygotowana w tradycyjnej keksówce, jeśli akurat nie masz specjalnej formy. Smak pozostanie taki sam, a ty możesz ją podawać na inne okazje niż święta Wielkanocne. Możesz ją przygotować przed spotkaniem ze znajomymi. W czasie gdy ona będzie się delikatnie piec, ty masz okazję, by się przyszykować!

Koniecznie daj znać jakie wypieki przygotujesz na tegoroczne święta. Może użyjesz któregoś z naszych przepisów!

  • Miniatura:
  • SoleliC, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli