w ,

Babka na oleju. Sprawdzony przepis, który zrobisz w 15 minut

babka na oleju
Atide, Getty Images

Szukasz szybkiego i prostego przepisu na pyszne ciasto wielkanocne? Babka na oleju z przepisu mojej mamy spisze się w tej roli idealnie.

Na pewno zgodzisz się ze mną, że przygotowania do świąt wielkanocnych to duże przedsięwzięcie. Oprócz gruntownych porządków wiosennych, musimy zaplanować i przygotować świąteczne menu na dwa dni. I jak z tym wszystkim się wyrobić? Tym bardziej jeśli codziennie chodzimy do pracy i wychowujemy dzieciaki?

Nauczyłam się, że w takich sytuacjach najlepiej stawiać na sprawdzone i szybkie przepisy, aby nie utrudniać i nie wydłużać sobie listy z przygotowaniami Wielkanocy w swoim domu. I tak się składa, że znam genialny przepis na tradycyjną babkę, która uda się za każdym razem.

Babka na oleju – gotowy hit na wielkanocny stół

Mowa w tym przypadku o genialnej babce na oleju, którą co roku przygotowuje moja mama. Jej ciacho jest nie tylko mega puszyste i idealnie wilgotne. Oprócz idealnej kombinacji smakowej i fenomenalnej struktury, możesz liczyć w tym przypadku również na piękny obraz dla oka. Widząc babkę z przepisu mojej mamy, zaczynasz jeść ją „oczami”. No dosłownie ślinka cieknie od samego patrzenia.

Kolejnym atutem przepisu mojej mamy jest fakt, że babkę tak naprawdę zrobisz w 15 minut. Potem wkładasz ją tylko do piekarnika, a w tym czasie możesz zrobić całą masę innych rzeczy. To jednak nie koniec dobrych wiadomości. Do przygotowania babki na oleju potrzebujesz prostych i powszechnie stosowanych produktów. Na pewno masz je w swojej kuchni, więc genialną babkę możesz zrobić dosłownie w każdej chwili!

Wielkanocna babka na oleju

Z tym przepisem przygotujesz genialne ciacho na ostatnią chwilę. Palce lizać!
Czas całkowity 55 min.
Czas przygotowywania 15 min.
Pieczenie: 40 min.

Składniki

na 10 porcji

Sposób przygotowania

  • Pracę nad przepisem rozpocznij od przesiania mąki pszennej. Następnie połącz ją z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia.
  • W drugiej misce ubij ze sobą jajka oraz cukier. W efekcie masz otrzymasz puszystą mieszankę w jasnym kolorze.
  • Następnie zacznij dodawać do mieszanki jajecznej suche składniki. Oczywiście rób to na raty, cały czas mieszając.
  • Po połączeniu składników, przelej powstały miks do wcześniej przygotowanej formy na babkę.
  • Na koniec piecz przez 40 minut w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku.
  • Smacznego!
Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Oczywiście na wielkanocnej babce nie może zabraknąć dodatków dekoracyjnych w jadalnym wydaniu. Możesz postawić na tradycję czyli lukier królewski lub polewą czekoladową, jak i zwykły cukier puder. Świetnym elementem dekoracyjnym w tym przypadku będą też wielkanocne dodatki, jak chociażby czekoladowe jajka.

Z jakim dodatkiem Ty przygotowujesz swoją babkę wielkanocną? Jest to lukier, polewa czekoladowa czy cukier puder?

  • Miniatura:
  • Atide, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    2 komentarzy

      Autor: Anna Nowak

      Ania to osoba z pasją do gotowania, która lubi eksperymentować w kuchni, poszukuje nowych smaków i inspiracji z różnych kultur kulinarnych, a następnie dzieli się nimi tutaj na coolinarny.pl, aby pomóc innym w przygotowaniu pysznych dań.
      Facebook / Twitter / Napisz do Ani