Spis treści
Szukasz ciekawego, oryginalnego i oczywiście pysznego pomysłu na deser? Ciasto wulkan z potężną dawką czekolady sprawdzi się w tej roli idealnie.
Nie wiem jak Ty, ale ja uwielbiam od czasu do czasu zaskoczyć moich bliskich ciekawym deserem. I nie chodzi tu tylko o połączenie smakowe, ale i fajny wygląd oraz ciekawą formę podania. Jeśli lubisz takie kombinacje, dzisiejszy przepis na genialne ciacho czekoladowe w formie wulkanu spisze się w tej roli idealnie.
Już samo nawiązanie do wulkanu jest mocno intrygujące. A kiedy dodamy jeszcze do tego niesamowity smak, mamy prawdziwy strzał w 10!
Jak zrobić ciasto wulkan?
Na dzisiejsze ciasto składa się mocno czekoladowa mieszanka oraz wkładka z pysznym kremem. Już od samego słuchania można zgłodnieć, dlatego nie ma co przedłużać i od razu przechodzimy do szczegółowej instrukcji.
Dodam tylko, że dzisiejsze ciasto sprawdzi się świetnie w roli niedzielnego deseru, jak i pomysłu na oryginalne ciasto urodzinowe. Jak zwykle u nas, możliwości jest wiele!
Wybuchowe ciasto wulkan
Składniki
na 9 porcji
Ciasto czekoladowe:
- 280 g mąka tortowa
- 1/5 szkl. kakao
- 1,5 łyżeczki proszek do pieczenia
- 5 szt. jajko
- 150 g cukier
- 150 g mleko
- 100 g czekolada gorzka
- 60 ml olej
Krem:
- 500 ml mleko
- 2 szt. jajko
- 2 łyżki masło
- 60 g mąka ziemniaczana
- 100 g cukier
- 2 krople ekstrakt waniliowy
Dodatki:
- polewa (czekoladowa, opcjonalnie)
Sposób przygotowania
- Pracę nad przepisem najłatwiej rozpocząć od przygotowania kremu.
- W tym celu odlej 1/2 szkl. mleka. Następnie połącz je z jajkami, cukrem, mąką ziemniaczaną oraz ekstraktem waniliowym.
- Pozostałą część mleka zagotuj. Kiedy już zacznie wrzeć, zacznij dodawać do niego wcześniej przygotowaną mieszankę. Jednocześnie energicznie mieszaj zawartość garnka, aby nic się nie przypaliło na dnie garnka.
- Kiedy uzyskasz już gładką i jednolitą konsystencję, dodaj do powstałej mieszanki podzielone na mniejsze kawałki masło. Dokładnie wymieszaj całość.
- Czas przejść do przygotowania ciasta czekoladowego. Na początek przesiej mąkę, aby ciasto było jeszcze bardziej puszyste. Następnie podziel w drobną kostkę gorzką czekoladę.
- Następnie ubij ze sobą na puszystą i jasną pianę jajka z cukrem.
- Do powstałej w ten sposób mieszanki zacznij dodawać na raty mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao.
- Nie zapomnij również dodać gorzkiej czekolady.
- Dokładnie wymieszaj całość, po czym przełóż ją do okrągłej formy do pieczenia.
- W centralnej części przyszłego wypieku rozprowadź gęsty krem.
- Tak przygotowane ciasto piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 45 minut.
- Smacznego!
Oczywiście gotowe ciasto możesz dodatkowo udekorować polewą czekoladową. I muszę przyznać, że moje ulubione rozwiązanie, to miks białej i ciemnej polewy, które razem genialnie się prezentują. A Ty co o tym myślisz? Czym najchętniej udekorowałabyś dzisiejszy wypiek?
Zobacz także: Kruche ciasto bez masła? Tak, to możliwe. Istnieje tańszy zamiennik