w ,

Przepis na wybuchowe ciasto wulkan. Idealne dla czekoladożerców

ciasto wulkan
Odu Mazza, Getty Images

Szukasz ciekawego, oryginalnego i oczywiście pysznego pomysłu na deser? Ciasto wulkan z potężną dawką czekolady sprawdzi się w tej roli idealnie.

Nie wiem jak Ty, ale ja uwielbiam od czasu do czasu zaskoczyć moich bliskich ciekawym deserem. I nie chodzi tu tylko o połączenie smakowe, ale i fajny wygląd oraz ciekawą formę podania. Jeśli lubisz takie kombinacje, dzisiejszy przepis na genialne ciacho czekoladowe w formie wulkanu spisze się w tej roli idealnie.

Już samo nawiązanie do wulkanu jest mocno intrygujące. A kiedy dodamy jeszcze do tego niesamowity smak, mamy prawdziwy strzał w 10!

Jak zrobić ciasto wulkan?

Na dzisiejsze ciasto składa się mocno czekoladowa mieszanka oraz wkładka z pysznym kremem. Już od samego słuchania można zgłodnieć, dlatego nie ma co przedłużać i od razu przechodzimy do szczegółowej instrukcji.

Dodam tylko, że dzisiejsze ciasto sprawdzi się świetnie w roli niedzielnego deseru, jak i pomysłu na oryginalne ciasto urodzinowe. Jak zwykle u nas, możliwości jest wiele!

Wybuchowe ciasto wulkan

Genialne ciacho czekoladowe w połączeniu z budyniową wkładką to prawdziwe arcydzieło kulinarne.
Czas całkowity 1 godz. 25 min.
Czas przygotowywania 40 min.
Pieczenie: 45 min.

Składniki

na 9 porcji

Ciasto czekoladowe:

Krem:

Dodatki:

  • polewa (czekoladowa, opcjonalnie)

Sposób przygotowania

  • Pracę nad przepisem najłatwiej rozpocząć od przygotowania kremu.
  • W tym celu odlej 1/2 szkl. mleka. Następnie połącz je z jajkami, cukrem, mąką ziemniaczaną oraz ekstraktem waniliowym.
  • Pozostałą część mleka zagotuj. Kiedy już zacznie wrzeć, zacznij dodawać do niego wcześniej przygotowaną mieszankę. Jednocześnie energicznie mieszaj zawartość garnka, aby nic się nie przypaliło na dnie garnka.
  • Kiedy uzyskasz już gładką i jednolitą konsystencję, dodaj do powstałej mieszanki podzielone na mniejsze kawałki masło. Dokładnie wymieszaj całość.
  • Czas przejść do przygotowania ciasta czekoladowego. Na początek przesiej mąkę, aby ciasto było jeszcze bardziej puszyste. Następnie podziel w drobną kostkę gorzką czekoladę.
  • Następnie ubij ze sobą na puszystą i jasną pianę jajka z cukrem.
  • Do powstałej w ten sposób mieszanki zacznij dodawać na raty mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao.
  • Nie zapomnij również dodać gorzkiej czekolady.
  • Dokładnie wymieszaj całość, po czym przełóż ją do okrągłej formy do pieczenia.
  • W centralnej części przyszłego wypieku rozprowadź gęsty krem.
  • Tak przygotowane ciasto piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 45 minut.
  • Smacznego!
ciasto wulkan
Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Oczywiście gotowe ciasto możesz dodatkowo udekorować polewą czekoladową. I muszę przyznać, że moje ulubione rozwiązanie, to miks białej i ciemnej polewy, które razem genialnie się prezentują. A Ty co o tym myślisz? Czym najchętniej udekorowałabyś dzisiejszy wypiek?

Zobacz także: Kruche ciasto bez masła? Tak, to możliwe. Istnieje tańszy zamiennik

  • Miniatura:
  • Odu Mazza, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Anna Nowak

      Ania to osoba z pasją do gotowania, która lubi eksperymentować w kuchni, poszukuje nowych smaków i inspiracji z różnych kultur kulinarnych, a następnie dzieli się nimi tutaj na coolinarny.pl, aby pomóc innym w przygotowaniu pysznych dań.
      Facebook / Twitter / Napisz do Ani