w , ,

Beza pavlova z tego przepisu wychodzi idealna za każdym razem

beza pavlova
Ira Taskova

Chcesz dowiedzieć się, jak zrobić królową wypieków we własnym domu? Z nami Twoja beza pavlova będzie wyglądać i smakować jak z najlepszej cukierni.

Ciasta i desery zazwyczaj oprócz idealnej kombinacja smakowej, cieszą również nasze oko pięknym wyglądem. I prym wiedze tu z pewnością kultowa i znana na całym świecie beza pavlova. Nie bez powodu w końcu określana jest mianem królowej wszystkich wypieków. To po prostu prawdziwe arcydzieło w jadalnym wydaniu, które świetnie sprawdzi się zarówno jako urodzinowy tort, jak i deser po niedzielnym obiedzie.

Wiele osób niesłusznie uważa, że przygotowanie idealnej bohaterki dzisiejszego artykułu to ogromne wyzwanie. Dlatego już na samym początku się poddaje. A to duży błąd. Bo przygotowanie idealnej bezy z dodatkami nie jest wcale takie trudne. Jeśli mi się udało, to Ty również odniesiesz sukces. Wszystko o czym musisz pamiętać, to przestrzegać kilku ważnych zasad i mieć pod ręką sprawdzony przepis. I tak się składa, ze oba te warunki zostaną spełnione poniżej. To co, zaczynamy?

Co zrobić, aby beza pavlova się udała?

Kluczem do sukcesu w przygotowaniu perfekcyjnego deseru jest zrobienie idealnej bezy. A żeby to zrobić, należy pamiętać o kilku ważnych aspektach. Po pierwsze, do przygotowania bezy powinniśmy używać bardzo drobnego cukru, który w szybki i prosty sposób się rozpuści. Warto również dodać do białek szczyptę soli, dzięki której łatwiej i szybciej się ubiją.

Nie bez znaczenia ma również obecność mąki ziemniaczanej. To właśnie ona sprawi, że nasza beza będzie miała grubą i twardą skorupkę. Będzie zatem idealnie chrupka. Warto również pamiętać o dodaniu odrobiny octu. Nie martw się, nie będzie on w ogóle wyczuwalny, ponieważ wyparuje podczas pieczenia. Jednocześnie ustabilizuje strukturę naszego wypieku, a to bardzo ważna sprawa.

Na koniec warto pamiętać, że ważne jest pieczenie i suszenie bezy dwuetapowo. Początkowo jest to wyższa temperatura, po czym należy ją zmniejszyć. I to wszystko. Pamiętając o tych kilku ważnych zasadach, masz pewność, że odniesiesz cukierniczy sukces za każdym razem!

Domowa beza pavlova

Przygotuj klasykę słodkich wypieków w swoim domu. Goście będą zachwyceni!
Czas całkowity 3 godz. 25 min.
Czas przygotowywania 30 min.
Pieczenie: 2 godz. 55 min.

Składniki

na 12 porcji

Beza:

Krem:

Dodatki:

Sposób przygotowania

  • Pracę nad przepisem rozpoczynamy od przygotowania bezy. Najpierw ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  • Dopiero po uzyskaniu takiego efektu, zaczynamy dodawać stopniowo cukier.
  • Jako kolejne składniki dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz ocet.
  • W konsekwencji powinniśmy otrzymać gęstą i błyszczącą mieszankę, którą można formować i nadawać konkretny kształt.
  • Mieszankę rozprowadzamy na blaszce z papierem do pieczenia. Robimy coś na kształt okrągłego kopca.
  • Następnie rozpoczynamy dwufazowe pieczenie. Najpierw pieczemy ją w temperaturze 120 stopni Celsjusza przez 25 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i suszymy ją przez 2,5 godziny.
  • W międzyczasie przygotowujemy krem, łącząc ze sobą składniki. Najpierw śmietankę i mascarpone, a na koniec dodajemy cukier puder.
  • Na ostudzonej bezie rozprowadzamy krem, po czym dekorujemy ulubionymi owocami, musem lub polewą. Nie zapominamy również o listkach świeżej mięty.
  • Smacznego!
beza pavlova
Zobacz
Ocena:
(1 głos)
  • Miniatura:
  • Ira Taskova

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Anna Nowak

      Ania to osoba z pasją do gotowania, która lubi eksperymentować w kuchni, poszukuje nowych smaków i inspiracji z różnych kultur kulinarnych, a następnie dzieli się nimi tutaj na coolinarny.pl, aby pomóc innym w przygotowaniu pysznych dań.
      Facebook / Twitter / Napisz do Ani