Spis treści
Chcesz dowiedzieć się, jak zrobić królową wypieków we własnym domu? Z nami Twoja beza pavlova będzie wyglądać i smakować jak z najlepszej cukierni.
Ciasta i desery zazwyczaj oprócz idealnej kombinacja smakowej, cieszą również nasze oko pięknym wyglądem. I prym wiedze tu z pewnością kultowa i znana na całym świecie beza pavlova. Nie bez powodu w końcu określana jest mianem królowej wszystkich wypieków. To po prostu prawdziwe arcydzieło w jadalnym wydaniu, które świetnie sprawdzi się zarówno jako urodzinowy tort, jak i deser po niedzielnym obiedzie.
Wiele osób niesłusznie uważa, że przygotowanie idealnej bohaterki dzisiejszego artykułu to ogromne wyzwanie. Dlatego już na samym początku się poddaje. A to duży błąd. Bo przygotowanie idealnej bezy z dodatkami nie jest wcale takie trudne. Jeśli mi się udało, to Ty również odniesiesz sukces. Wszystko o czym musisz pamiętać, to przestrzegać kilku ważnych zasad i mieć pod ręką sprawdzony przepis. I tak się składa, ze oba te warunki zostaną spełnione poniżej. To co, zaczynamy?
Co zrobić, aby beza pavlova się udała?
Kluczem do sukcesu w przygotowaniu perfekcyjnego deseru jest zrobienie idealnej bezy. A żeby to zrobić, należy pamiętać o kilku ważnych aspektach. Po pierwsze, do przygotowania bezy powinniśmy używać bardzo drobnego cukru, który w szybki i prosty sposób się rozpuści. Warto również dodać do białek szczyptę soli, dzięki której łatwiej i szybciej się ubiją.
Nie bez znaczenia ma również obecność mąki ziemniaczanej. To właśnie ona sprawi, że nasza beza będzie miała grubą i twardą skorupkę. Będzie zatem idealnie chrupka. Warto również pamiętać o dodaniu odrobiny octu. Nie martw się, nie będzie on w ogóle wyczuwalny, ponieważ wyparuje podczas pieczenia. Jednocześnie ustabilizuje strukturę naszego wypieku, a to bardzo ważna sprawa.
Na koniec warto pamiętać, że ważne jest pieczenie i suszenie bezy dwuetapowo. Początkowo jest to wyższa temperatura, po czym należy ją zmniejszyć. I to wszystko. Pamiętając o tych kilku ważnych zasadach, masz pewność, że odniesiesz cukierniczy sukces za każdym razem!
Domowa beza pavlova
Sposób przygotowania
- Pracę nad przepisem rozpoczynamy od przygotowania bezy. Najpierw ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.
- Dopiero po uzyskaniu takiego efektu, zaczynamy dodawać stopniowo cukier.
- Jako kolejne składniki dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz ocet.
- W konsekwencji powinniśmy otrzymać gęstą i błyszczącą mieszankę, którą można formować i nadawać konkretny kształt.
- Mieszankę rozprowadzamy na blaszce z papierem do pieczenia. Robimy coś na kształt okrągłego kopca.
- Następnie rozpoczynamy dwufazowe pieczenie. Najpierw pieczemy ją w temperaturze 120 stopni Celsjusza przez 25 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i suszymy ją przez 2,5 godziny.
- W międzyczasie przygotowujemy krem, łącząc ze sobą składniki. Najpierw śmietankę i mascarpone, a na koniec dodajemy cukier puder.
- Na ostudzonej bezie rozprowadzamy krem, po czym dekorujemy ulubionymi owocami, musem lub polewą. Nie zapominamy również o listkach świeżej mięty.
- Smacznego!