Spis treści
Przepis na kutię nie jest trudny do zrealizowania. Ten wigilijny deser ma głębokie korzenie w polskiej tradycji. Odpowiednio przygotowany stanowi tradycyjne danie świąteczne. Kluczem do wszystkiego jest dobór odpowiednich dodatków, bez zbędnych ulepszaczy.
Dla wielu kutia będzie wspomnieniem dzieciństwa, gdy dziadkowie stawiali na stole duży półmisek maku z pszenicą i dodatkami. Smak związany ze wspomnieniami to jeden ze świątecznych elementów, który należy sowicie pielęgnować.
Tradycyjna kutia
Składniki
na 6 porcji
Sposób przygotowania
- Pszenicę moczymy w wodzie przez całą noc, a na następny dzień gotujemy do miękkości w wodzie bez dodatków.
- Mak gotujemy w mleku i mielimy przy pomocy maszynki.
- Suszone figi należy pokroić w kostkę, Rodzynki wrzuć do miski i sparz wrzątkiem. Umyj pomarańczę i cytrynę, a następnie zetrzyj z nich skórkę.
- Wszystkie składniki umieść w misce i skrop miodem, a następnie dobrze wymieszaj. Kutia jest gotowa.
Jeden komentarz