w

Przepis na tradycyjną kutię. Kluczowe są dodatki

przepis na kutię

Przepis na kutię nie jest trudny do zrealizowania. Ten wigilijny deser ma głębokie korzenie w polskiej tradycji. Odpowiednio przygotowany stanowi tradycyjne danie świąteczne. Kluczem do wszystkiego jest dobór odpowiednich dodatków, bez zbędnych ulepszaczy.

Dla wielu kutia będzie wspomnieniem dzieciństwa, gdy dziadkowie stawiali na stole duży półmisek maku z pszenicą i dodatkami. Smak związany ze wspomnieniami to jeden ze świątecznych elementów, który należy sowicie pielęgnować.

Tradycyjna kutia

Kutia to bakaliowa przekąska z dodatkiem maku i gotowanej pszenicy. Jest idealnym zakończeniem wigilijnej kolacji z bliskimi.
Sponsorowane
Czas całkowity 1 day 30 min.
Czas przygotowywania 1 day
Czas gotowania 30 min.

Składniki

na 6 porcji

Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Pszenicę moczymy w wodzie przez całą noc, a na następny dzień gotujemy do miękkości w wodzie bez dodatków.
  • Mak gotujemy w mleku i mielimy przy pomocy maszynki.
  • Suszone figi należy pokroić w kostkę, Rodzynki wrzuć do miski i sparz wrzątkiem. Umyj pomarańczę i cytrynę, a następnie zetrzyj z nich skórkę.
  • Wszystkie składniki umieść w misce i skrop miodem, a następnie dobrze wymieszaj. Kutia jest gotowa.
Przepis na kutię

Wartości odżywcze

Tradycyjna kutia
Na porcję przypada:
Kalorie
887.5
Tłuszcze
 
48.2
g
74
%
Węglowodany
 
91.3
g
30
%
Błonnik
 
24.2
g
101
%
Białka
 
37
g
74
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Zobacz
Ocena:
(1 głos)
Sponsorowane

Inne świąteczne słodkości:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Jeden komentarz

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli