Spis treści
Makowiec japońskie to lekko odświeżona wersja dobrze nam znanego makowca drożdżowego. Święta bez makowca to nie święta, jednak warto przygotować go nieco inny sposób niż zazwyczaj.
Sekretnym składnikiem deseru jest dodatek jabłek i kaszy manny. Dzięki temu konsystencja jest wilgotna i niezwykle smakowita. Jeśli chcesz, na wierzch możesz zrobić polewę z lukru, doda ona słodyczy i świątecznego wyglądu.
Makowiec Japoński
Sposób przygotowania
- Na początku musisz zagotować mak, następnie odcedź pozostałą wodę i zmiel całość 3 razy w maszynce.
- Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Rozdzielamy białka i żółtka, białka ubijamy na sztywno.
- Żółtka, cukier i margarynę miksujemy na gładką masę. Dorzucamy mak, bakalie, kaszę, proszek do pieczenia i kakao. Mieszamy całość i dodajemy pianę z białek. Delikatnie mieszamy, by nie stracić objętości.
- Całość przekładamy do blaszki i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190*C na 45-50 minut.
- Po upieczeniu studzimy i polewamy polewą czekoladową.
Składniki
na 12 porcji
- 9 jajko
- 250 g masło
- 500 g cukier
- 500 g mak
- 1 kg jabłko
- 9 łyżeczka kasza manna
- 2 łyżeczka proszek do pieczenia
- 2 łyżeczka kakao
- mieszanka bakalii
- polewa czekoladowa
Jeden komentarz