Spis treści
Aby wykonać puszystą chałkę, nie potrzebujesz wielu składników! Wystarczy, że zachowasz złote proporcje i dasz czas, by drożdże zaczęły pracować. Drożdżowe warkocze będą genialne na śniadanie i podwieczorek, łasuchy z pewnością się ucieszą!
Z tego przepisu jesteś w stanie przygotować dwie chałki, więc jeśli masz większą rodzinę, nie musisz kombinować z proporcjami. Domowa chałka na śniadanie to porządny zastrzyk energii, który napełni twój brzuch na pierwsze godziny w ciągu dnia.
Przepis na puszystą chałkę!
Jeśli lubisz chałkę z dodatkami, możesz je śmiało dodać. My przepadamy za kruszonką oraz kawałkami czekolady w cieście. Aby zrobić kruszonkę, wystarczy zmieszać 100 g masła, 50 g mąki i 50 g cukru. Powstanie masa którą należy porządnie schłodzić w lodówce, a następnie zetrzeć na tarce na chałkę przed upieczeniem.
Domowa chałka
Składniki
na 2 sztuki
Sposób przygotowania
- Do miski wrzuć pokruszone drożdże, dodaj 2 łyżki mąki, łyżkę cukru i 100 ml ciiepłego mleka. Całość zamieszaj i odstaw na 25 minut do ciepłego miejsca. W tym czasie roztop masło i odstaw do przestygnięcia.
- Mąkę przesiej do miski, dodaj cukier i cukier wanilinowy. Następnie wbij jajko, dolej rozczyn, rozpuszczone masło i dolej resztę ciepłego mleka.
- Zagnieć ciasto, aż będzie gładkie i sprężyste. Wstaw je do miski, nakryj ją ścierką i odłóż na godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie możesz zrobić kruszonkę do ciasta. Po odczekanej godzinie podziel ciasto na 6 rónych części, z każdej z nich uformuj wałek i z trzech kawałków zapleć warkocz a następnie umieść go na blaszce i przykryj ścierką.
- Piekarnik rozgrzej do 180*C, grzanie góra-dół. Chałkę posmaruj rozbełtanym jajkiem i posyp kruszonką. Chałkę piecz przez 35 minut.
Zobacz również przepisy na inne wypieki: