w

Przepis na najbardziej puszystą chałkę. Odpowiednie składniki to klucz!

puszystą chałkę
TheCrimesomMonkey, Getty Images Signature

Aby wykonać puszystą chałkę, nie potrzebujesz wielu składników! Wystarczy, że zachowasz złote proporcje i dasz czas, by drożdże zaczęły pracować. Drożdżowe warkocze będą genialne na śniadanie i podwieczorek, łasuchy z pewnością się ucieszą!

Z tego przepisu jesteś w stanie przygotować dwie chałki, więc jeśli masz większą rodzinę, nie musisz kombinować z proporcjami. Domowa chałka na śniadanie to porządny zastrzyk energii, który napełni twój brzuch na pierwsze godziny w ciągu dnia.

Przepis na puszystą chałkę!

Jeśli lubisz chałkę z dodatkami, możesz je śmiało dodać. My przepadamy za kruszonką oraz kawałkami czekolady w cieście. Aby zrobić kruszonkę, wystarczy zmieszać 100 g masła, 50 g mąki i 50 g cukru. Powstanie masa którą należy porządnie schłodzić w lodówce, a następnie zetrzeć na tarce na chałkę przed upieczeniem.

Domowa chałka

Marzy Ci się puszysta chałka na śniadanie? Zrób ją dzień wcześniej, a nie będziesz musiała rano biec do piekarni!
[the_ad_placement id=”content_recipe_1″]
Czas całkowity 3 godz. 5 min.
Czas przygotowywania 2 godz. 30 min.
Czas gotowania 35 min.

Składniki

na 2 sztuki

[the_ad_placement id=”content_recipe_2″]

Sposób przygotowania

  • Do miski wrzuć pokruszone drożdże, dodaj 2 łyżki mąki, łyżkę cukru i 100 ml ciiepłego mleka. Całość zamieszaj i odstaw na 25 minut do ciepłego miejsca. W tym czasie roztop masło i odstaw do przestygnięcia.
  • Mąkę przesiej do miski, dodaj cukier i cukier wanilinowy. Następnie wbij jajko, dolej rozczyn, rozpuszczone masło i dolej resztę ciepłego mleka.
  • Zagnieć ciasto, aż będzie gładkie i sprężyste. Wstaw je do miski, nakryj ją ścierką i odłóż na godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie możesz zrobić kruszonkę do ciasta. Po odczekanej godzinie podziel ciasto na 6 rónych części, z każdej z nich uformuj wałek i z trzech kawałków zapleć warkocz a następnie umieść go na blaszce i przykryj ścierką.
  • Piekarnik rozgrzej do 180*C, grzanie góra-dół. Chałkę posmaruj rozbełtanym jajkiem i posyp kruszonką. Chałkę piecz przez 35 minut.
puszystą chałkę

Wartości odżywcze

Domowa chałka
Na porcję przypada:
Kalorie
1206.9
Tłuszcze
 
54.8
g
84
%
Węglowodany
 
149.6
g
50
%
Błonnik
 
10.1
g
42
%
Białka
 
28.8
g
58
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Zobacz
Ocena:
(1 głos)
[the_ad_placement id=”content_recipe_3″]

Zobacz również przepisy na inne wypieki:

  • Miniatura:
  • TheCrimesomMonkey, Getty Images Signature

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli