w ,

Tomasz Strzelczyk proponuje drożdżówki na tłusty czwartek. Są obłędnie puszyste!

Tomasz Strzelczyk drożdżówki
ola_p, Getty Images Pro

Tomasz Strzelczyk wychodzi naprzeciw tradycji i proponuje, by przygotować drożdżówki na tłusty czwartek. Będzie to nieco zdrowsza i odchudzona wersja przysmaków, które zajadamy w to wyjątkowe święto.

Tomasz Strzelczyk to wybitny kucharz, który był uczestnikiem IV edycji programu MasterChef. Dzięki swojemu niecodziennemu podejściu trafił do finałowej piątki. Aktualnie prowadzi wiele kanałów w mediach społecznościowych i dzieli się swoimi spostrzeżeniami w kuchni.

Tomasz Strzelczyk i jego popisowe drożdżówki

Niedawno mężczyzna podzielił się pomysłem na niecodzienną słodkość na najbardziej tłuste święto w roku. Mowa tutaj o Tłustym czwartku i drożdżówkach z owocami. Musicie przyznać, że jest to nieco odmienna propozycja niż pączki czy faworki. Poniżej znajdziesz przepis Szklarczyka na idealne bułeczki z owocami.

Bułeczki z konfiturą

Takie bułki to genialna propozycja śniadaniowa dla łasuchów. Jest znacznie zdrowsza od sklepowych drożdżówek, a przy tym niesamowicie smaczna!
Sponsorowane
Czas całkowity 2 godz. 25 min.
Czas przygotowywania 2 godz.
Czas gotowania 25 min.

Składniki

na 8 sztuk

Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Mleko wlej do małego garnka i delikatnie podgrzej i ściągnij z ognia. Wrzuć pokruszone drożdże, dodaj łyżkę cukru i zamieszaj by nie było grudek. Zaczyn odstaw na 15 minut, by drożdże zaczęły działać.
  • W misce umieść twaróg, jajko, olej, cukier. Za pomocą widelca rozgnieć składniki i połącz na jednolitą masę. Do miski dolej zaczyn drożdżowy i dosyp przesianą mąkę. Wymieszaj całość, by składniki się połączyły. Nakryj ciasto ścierką i pozostaw w ciepłym miejscu bez przeciągów. Po godzinie ciasto powinno podwoić objętość.
  • Masę przekładamy na stolicę i wyrabiamy, następnie dzielimy masę na 8 części.
  • Ciasto rozciągamy dłonią na płasko, a do środka wkładamy owoce lub konfiturę. Boki ciasta zlepiamy, by wnętrze nie miało szansy wypłynąć.
  • Bułeczki zostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Bułeczki pieczemy 25 minut, aż będą rumiane. Gotowe bułki można posypać cukrem pudrem.

Wartości odżywcze

Bułeczki z konfiturą
Na porcję przypada:
Kalorie
465.4
Tłuszcze
 
14.5
g
22
%
Węglowodany
 
73
g
24
%
Błonnik
 
2
g
8
%
Białka
 
10.4
g
21
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Zobacz
Ocena:
(głosy: 2 )
Sponsorowane

Zobacz także przepisy na tradycyjne przysmaki:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli