Spis treści
Tomasz Strzelczyk wychodzi naprzeciw tradycji i proponuje, by przygotować drożdżówki na tłusty czwartek. Będzie to nieco zdrowsza i odchudzona wersja przysmaków, które zajadamy w to wyjątkowe święto.
Tomasz Strzelczyk to wybitny kucharz, który był uczestnikiem IV edycji programu MasterChef. Dzięki swojemu niecodziennemu podejściu trafił do finałowej piątki. Aktualnie prowadzi wiele kanałów w mediach społecznościowych i dzieli się swoimi spostrzeżeniami w kuchni.
Tomasz Strzelczyk i jego popisowe drożdżówki
Niedawno mężczyzna podzielił się pomysłem na niecodzienną słodkość na najbardziej tłuste święto w roku. Mowa tutaj o Tłustym czwartku i drożdżówkach z owocami. Musicie przyznać, że jest to nieco odmienna propozycja niż pączki czy faworki. Poniżej znajdziesz przepis Szklarczyka na idealne bułeczki z owocami.
Bułeczki z konfiturą
Składniki
na sztuk
- 500 g mąka pszenna
- 200 ml mleko
- 200 g twaróg (tłustego)
- 15 g drożdże
- 80 g cukier
- 100 ml olej
- 2 szt jajko
- 1 szczypta sól
- cukier puder
- 150 g konfitura wiśniowa (lub inna)
Sposób przygotowania
- Mleko wlej do małego garnka i delikatnie podgrzej i ściągnij z ognia. Wrzuć pokruszone drożdże, dodaj łyżkę cukru i zamieszaj by nie było grudek. Zaczyn odstaw na 15 minut, by drożdże zaczęły działać.
- W misce umieść twaróg, jajko, olej, cukier. Za pomocą widelca rozgnieć składniki i połącz na jednolitą masę. Do miski dolej zaczyn drożdżowy i dosyp przesianą mąkę. Wymieszaj całość, by składniki się połączyły. Nakryj ciasto ścierką i pozostaw w ciepłym miejscu bez przeciągów. Po godzinie ciasto powinno podwoić objętość.
- Masę przekładamy na stolicę i wyrabiamy, następnie dzielimy masę na 8 części.
- Ciasto rozciągamy dłonią na płasko, a do środka wkładamy owoce lub konfiturę. Boki ciasta zlepiamy, by wnętrze nie miało szansy wypłynąć.
- Bułeczki zostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Bułeczki pieczemy 25 minut, aż będą rumiane. Gotowe bułki można posypać cukrem pudrem.
Wartości odżywcze
Zobacz także przepisy na tradycyjne przysmaki: