Spis treści
Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem można zrobić w dzień „czyszczenia lodówki”, ponieważ co do niej nie dorzucicie i tak wyjdzie smaczna. Ziemniaczane potrawy genialnie dopasowują się do mięsnych dodatków. W tym przepisie użyjemy boczku w plasterkach, ale równie smaczna może być kiełbasa w talarkach.
Może się wydawać, że zapiekanka ziemniaczana to polskie danie, ale wcale tak nie jest. Podaje się ją także w innych krajach, może przybierać nieco inne formy, ale zamysł dania jest dokładnie taki sam. Szczególnie ceni się ją w krajach hiszpańskojęzycznych, tak ziemniaki są podawana w wielu wymyślnych formach. Zamiast boczku używa się sławetnej kiełbasy chorizo, która ma bardzo mocny, charakterystyczny smak.
Aby danie nie było suche, należy przygotować sos, który będzie pełnił dwie funkcje — z jednej strony sklei warstwy, z drugiej doda więcej smaku. Do jego wykonania przyda się śmietanka i dwa rodzaje sera, które po roztopieniu idealnie się połączą.
Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem
Składniki
na 8 porcji
- 1,5 kg ziemniaki
- 3 cebula
- 300 g boczek (w plastrach lub kawałku)
- 50 g ser cheddar
- 100 g ser topiony
- 200 g śmietana 30%
- 3 łyżka olej
- 1 łyżka gałka muszkatołowa
- 1 szczypta sól
- 1/2 łyżeczka papryka słodka mielona
- 1 szczypta pieprz
Sposób przygotowania
- Ziemniaki obieramy i kroimy w talarki, a następnie gotujemy w osolonej wodzie, aż będą miękkie. Odcedzamy wodę i zostawiamy talarki do przestygnięcia.
- Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy na oleju, aż będzie miękka i szklista.
- Stawiamy na małym gazie śmietankę, dodajemy serki topione i tarty ser cheddar. Mieszamy i dosypujemy przyprawy. Kiedy całość lekko zgęstnieje, ściągamy sos z gazu.
- Na dnie naczynia rozprowadzamy łyżkę sosu, układamy ziemniaki, polewamy je sosem i dorzucamy cebulę. Na to idzie warstwa boczku, sos, ziemniaki, ponownie sos i reszta boczku. Naczynie nakrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na 25 minut.
Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem to pyszne danie, które można dowolnie modyfikować. Powyższa wersja jest tą podstawową, możesz do niej dorzucić ulubione dodatki i wzbogacić ją o warzywa. Zamiast boczku możesz użyć mięsa mielonego, które masz akurat w zamrażarce.