w

Prosta zapiekanka ziemniaczana z boczkiem. Spójność gwarantuje aromatyczny sos

zapiekanka ziemniaczana z boczkiem
Dar1930, Getty Images

Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem można zrobić w dzień „czyszczenia lodówki”, ponieważ co do niej nie dorzucicie i tak wyjdzie smaczna. Ziemniaczane potrawy genialnie dopasowują się do mięsnych dodatków. W tym przepisie użyjemy boczku w plasterkach, ale równie smaczna może być kiełbasa w talarkach.

Może się wydawać, że zapiekanka ziemniaczana to polskie danie, ale wcale tak nie jest. Podaje się ją także w innych krajach, może przybierać nieco inne formy, ale zamysł dania jest dokładnie taki sam. Szczególnie ceni się ją w krajach hiszpańskojęzycznych, tak ziemniaki są podawana w wielu wymyślnych formach. Zamiast boczku używa się sławetnej kiełbasy chorizo, która ma bardzo mocny, charakterystyczny smak.

zapiekanka ziemniaczana z boczkiem
ALLEKO, Getty Images

Aby danie nie było suche, należy przygotować sos, który będzie pełnił dwie funkcje — z jednej strony sklei warstwy, z drugiej doda więcej smaku. Do jego wykonania przyda się śmietanka i dwa rodzaje sera, które po roztopieniu idealnie się połączą.

Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem

Zapiekankę układamy warstwa po warstwie, dbając o to, by między każdą z nich znalazło się nieco sosu.
Czas całkowity 55 min.
Czas przygotowywania 30 min.
Czas gotowania 25 min.

Składniki

na 8 porcji

Sposób przygotowania

  • Ziemniaki obieramy i kroimy w talarki, a następnie gotujemy w osolonej wodzie, aż będą miękkie. Odcedzamy wodę i zostawiamy talarki do przestygnięcia.
  • Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy na oleju, aż będzie miękka i szklista.
  • Stawiamy na małym gazie śmietankę, dodajemy serki topione i tarty ser cheddar. Mieszamy i dosypujemy przyprawy. Kiedy całość lekko zgęstnieje, ściągamy sos z gazu.
  • Na dnie naczynia rozprowadzamy łyżkę sosu, układamy ziemniaki, polewamy je sosem i dorzucamy cebulę. Na to idzie warstwa boczku, sos, ziemniaki, ponownie sos i reszta boczku. Naczynie nakrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na 25 minut.
Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem to pyszne danie, które można dowolnie modyfikować. Powyższa wersja jest tą podstawową, możesz do niej dorzucić ulubione dodatki i wzbogacić ją o warzywa. Zamiast boczku możesz użyć mięsa mielonego, które masz akurat w zamrażarce.

  • Miniatura:
  • Dar1930, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli