w ,

Prosta sałatka z jajek i szynki. Cały sekret tkwi w sosie

prosta sałatka
etorres69, Getty Images

Prosta sałatka na weekend będzie smaczną przekąską, której nikt się nie oprze. Wystarczy kilka składników, które z pewnością masz w swojej lodówce. Cały sekret tego niepozornego dania to sos! Bez niego przekąska byłaby nuda i brakowałoby jej „tego czegoś”. Zerknij na przepis i sprawdź, czy masz wszystkie składniki w swojej lodówce!

Jeśli w swojej lodówce masz jajka, szynkę i ser żółty, to baza sałatki jest już gotowa! Do tego dorzucimy kilka dodatków i lekko pikantny sos. Możesz ją zajadać na kolację lub śniadanie, po nocy w lodówce będzie nawet lepsza, gdyż smaki zdążą się przegryźć.

Sałatka z jajkiem i szynką

Cały sekret dania tkwi w sosie do sałatki, który jest połączeniem kilku intensywnych smaków.
Sponsorowane
Czas całkowity 20 min.
Czas przygotowywania 20 min.

Składniki

na 10 porcji

Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Jajka ugotuj na twardo. Dwa z nich pokrój w kostkę, a dwa zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
  • Cebulę, ogórka, szynkę i ser pokrój w kostkę. Kukurydze odsącz, a szczypiorek posiekaj na drobno. Dorzuć dwa jajka pokrojone w kostkę.
  • W pojemniku zmieszaj wino, olej i miód, sól oraz dwa starte jajka. Wymieszaj sos i zalej nim wszystkie składniki w misce. Wymieszaj sałatkę, by sos dotarł do wszystkich składników. Podawaj zaraz po przygotowaniu.

Wartości odżywcze

Na porcję przypada:
Kalorie
197.8
Tłuszcze
 
12.5
g
19
%
Węglowodany
 
9.5
g
3
%
Błonnik
 
1.3
g
5
%
Białka
 
12.5
g
25
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Zobacz
Ocena:
(1 głos)
Sponsorowane

Sałatka na wieczór ze znajomymi nie musi być zrobiona ze skomplikowanych składników. Wystarczy połączyć kilka lubianych składników i polać to aromatycznym sosem by całość nabrała wyrazu. Ta prosta sałatka, zachwyci wszystkich swoim wyjątkowym smakiem!

Zobacz również:

  • Miniatura:
  • etorres69, Getty Images
Brak tagów przypisanych do tego postu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Jeden komentarz

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli