Spis treści
Prosta sałatka na weekend będzie smaczną przekąską, której nikt się nie oprze. Wystarczy kilka składników, które z pewnością masz w swojej lodówce. Cały sekret tego niepozornego dania to sos! Bez niego przekąska byłaby nuda i brakowałoby jej „tego czegoś”. Zerknij na przepis i sprawdź, czy masz wszystkie składniki w swojej lodówce!
Jeśli w swojej lodówce masz jajka, szynkę i ser żółty, to baza sałatki jest już gotowa! Do tego dorzucimy kilka dodatków i lekko pikantny sos. Możesz ją zajadać na kolację lub śniadanie, po nocy w lodówce będzie nawet lepsza, gdyż smaki zdążą się przegryźć.
Sałatka z jajkiem i szynką
Składniki
na 10 porcji
- 4 cebula
- 4 jajko
- 200 g szynka
- 200 g ser żółty
- 1/2 puszka kukurydza
- 1/2 ogórek szklarniowy
- szczypiorek
- 4 łyżki wino czerwone
- 2 łyżki ocet winny
- 3 łyżki olej
- 2 łyżki miód
- sól
Sposób przygotowania
- Jajka ugotuj na twardo. Dwa z nich pokrój w kostkę, a dwa zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
- Cebulę, ogórka, szynkę i ser pokrój w kostkę. Kukurydze odsącz, a szczypiorek posiekaj na drobno. Dorzuć dwa jajka pokrojone w kostkę.
- W pojemniku zmieszaj wino, olej i miód, sól oraz dwa starte jajka. Wymieszaj sos i zalej nim wszystkie składniki w misce. Wymieszaj sałatkę, by sos dotarł do wszystkich składników. Podawaj zaraz po przygotowaniu.
Sałatka na wieczór ze znajomymi nie musi być zrobiona ze skomplikowanych składników. Wystarczy połączyć kilka lubianych składników i polać to aromatycznym sosem by całość nabrała wyrazu. Ta prosta sałatka, zachwyci wszystkich swoim wyjątkowym smakiem!
Zobacz również:
Jeden komentarz