Spis treści
Prosta sałatka na weekend będzie smaczną przekąską, której nikt się nie oprze. Wystarczy kilka składników, które z pewnością masz w swojej lodówce. Cały sekret tego niepozornego dania to sos! Bez niego przekąska byłaby nuda i brakowałoby jej „tego czegoś”. Zerknij na przepis i sprawdź, czy masz wszystkie składniki w swojej lodówce!
Jeśli w swojej lodówce masz jajka, szynkę i ser żółty, to baza sałatki jest już gotowa! Do tego dorzucimy kilka dodatków i lekko pikantny sos. Możesz ją zajadać na kolację lub śniadanie, po nocy w lodówce będzie nawet lepsza, gdyż smaki zdążą się przegryźć.
Sałatka z jajkiem i szynką
Składniki
na porcji
- 4 cebula
- 4 jajko
- 200 g szynka
- 200 g ser żółty
- 1/2 puszka kukurydza
- 1/2 ogórek szklarniowy
- szczypiorek
- 4 łyżki wino czerwone
- 2 łyżki ocet winny
- 3 łyżki olej
- 2 łyżki miód
- sól
Sposób przygotowania
- Jajka ugotuj na twardo. Dwa z nich pokrój w kostkę, a dwa zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
- Cebulę, ogórka, szynkę i ser pokrój w kostkę. Kukurydze odsącz, a szczypiorek posiekaj na drobno. Dorzuć dwa jajka pokrojone w kostkę.
- W pojemniku zmieszaj wino, olej i miód, sól oraz dwa starte jajka. Wymieszaj sos i zalej nim wszystkie składniki w misce. Wymieszaj sałatkę, by sos dotarł do wszystkich składników. Podawaj zaraz po przygotowaniu.
Wartości odżywcze
Sałatka na wieczór ze znajomymi nie musi być zrobiona ze skomplikowanych składników. Wystarczy połączyć kilka lubianych składników i polać to aromatycznym sosem by całość nabrała wyrazu. Ta prosta sałatka, zachwyci wszystkich swoim wyjątkowym smakiem!
Zobacz również:
- Sałatka jarzynowa z tym składnikiem smakuje obłędnie!
- Zapiekanka a’la gyros. Smakuje lepiej niż popularna sałatka z kurczakiem
Jeden komentarz