w

Placek ze śliwkami. Proste składniki i szybka instrukcja

placek ze śliwkami
Josef Mohyla, Getty Images Signature

Sprawdzony i prosty przepis na domowe ciasto już na Ciebie czeka. Placek ze śliwkami dosłownie rozpływa się w ustach!

Każdy z nas powinien mieć w swoich zbiorach z recepturami niezawodny przepis na domowe ciasto. I tak się składa, że mam coś wyjątkowego. Genialne ciacho ze śliwkami przygotujesz w mgnieniu oka, zaledwie z kilku składników, które na pewno masz w swojej kuchni. Tym samym nie czekają Cię żadne dodatkowe zakupy. W każdej chwili możesz wstać, pójść do kuchni i upiec coś pysznego dla swoich bliskich.

Dlaczego placek ze śliwkami?

Dzisiejszy przepis pozwoli Ci przygotować ucierany placek z pysznymi owocami. Obok takiej kombinacji smakowej nie sposób przejść obojętnie. Zresztą już za moment sama się o tym przekonasz. Wystarczy jedno spojrzenie, aby zakochać się w nim w 100%.

To jednak nie koniec dobrych wiadomość. Dzięki sprawdzonej recepturze, masz pewność, że ciasto z tego przepisu uda się za każdym razem. Nigdy Cię nie zawiedzie!

Oczywiście jeśli nie przepadasz za śliwkami lub po prostu Ci się znudzą, zawsze możesz zamienić je na inny owoc. Możesz np. dodać jabłka, gruszki, maliny, truskawki, borówki czy rabarbar. Możliwości jest naprawdę wiele, dlatego też nuda w kuchni z pewnością Ci nie grozi.

Domowy placek ze śliwkami

Prosty, szybki i genialny w smaku domowy wypiek skradnie serce największego niejadka!
Czas całkowity 1 godz.
Czas przygotowywania 30 min.
Piecznenie: 30 min.

Składniki

na 9 porcji

Sposób przygotowania

  • Pracę nad przepisem rozpocznij od przesiania mąki przez sitko. Następnie połącz ją z proszkiem do pieczenia.
  • Na palniku ustaw garnek, po czym połącz ze sobą miód i masło. Kiedy już uzyskasz jednolitą mieszankę, dodaj cukier, po czym odstaw do ostudzenia.
  • Świeże śliwki podziel na pół, po czym wydrąż pestki. Tak przygotowane owoce odstaw na bok. Przejdź do kolejnego etapu przepisu.
  • W osobnej misce połącz jajka i mleko. Możesz użyć tu zarówno rózgi, jak i trzepaczki kuchennej.
  • Do miski z mąką i proszkiem do pieczenia zacznij dodawać stopniowo mieszankę z palnika.
  • Po wyczerpaniu mieszanki, dodaj miks jajek i mleka. Go również dodawaj "na raty".
  • Na koniec dodaj do mieszanki cynamon.
  • Ciasto na placek przełóż do formy do pieczenia. I tu możesz wykorzystać zarówno kwadratową, jak i okrągłą formę.
  • Na koniec powpychaj w ciasto kawałki śliwek.
  • Wypełnioną formę wstaw do nagrzanego piekarnika na 30 minut. Urządzenie ma pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  • Smacznego!
placek ze śliwkami
Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Gotowe ciasto możesz serwować solo, jak i z dodatkami. Świetnie sprawdzi się tu zarówno dżem śliwkowy, cukier puder, polewa czekoladowa, lukier, jak i gałka lodów. Niezależnie od ostatecznego wyboru, na pewno będzie pysznie i ciekawie.

Oczywiście nie byłabym sobą gdybym na koniec nie przypomniała Ci, że na naszej stronie czeka cała masa sprawdzonych przepisów na domowe wypieki. Perełka goni perełkę.

  • Miniatura:
  • Josef Mohyla, Getty Images Signature

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Anna Nowak

      Ania to osoba z pasją do gotowania, która lubi eksperymentować w kuchni, poszukuje nowych smaków i inspiracji z różnych kultur kulinarnych, a następnie dzieli się nimi tutaj na coolinarny.pl, aby pomóc innym w przygotowaniu pysznych dań.
      Facebook / Twitter / Napisz do Ani