Korzenny smak towarzyszy nam przez cały okres Bożego Narodzenia, zajadamy się ciasteczkami i wypiekami z dodatkiem przypraw. Jeśli nie masz czasu na pieczenie piernika lub wykrawania ciastek, ale chcesz, by korzenny przysmak znalazł się na twoim stole, wypróbuj ten przepis. Korzenne kuleczki, które przygotujesz w 30 minut, zachwycą każdego gościa!
To łatwe biszkoptowe kuleczki, które pieczemy tylko przez kilka minut. Są podobne do cake pops, które zyskały popularność USA. Takie kuleczki można dowolnie przyozdobić, my polecamy kolorowe posypki i polewę czekoladową.
Kuleczki piernikowe
Składniki
na kulek
- 100 g masło
- 25 g cukier puder
- 1 łyżeczka pasta waniliowa
- ½ łyżeczka cynamon
- ½ łyżeczka imbir
- 1 szczypta gałka muszkatołowa
- 1 łyżka miód
- 120 g mąka pszenna
- kolorowa posypka
- polewa czekoladowa
- sól
Sposób przygotowania
- Mikserem ucieramy miękkie masło, dodajemy cukier puder, mąkę, przyprawy, sól, pastę waniliową i miód.
- Z masy formujemy kuleczki i układamy na blaszce do pieczenia.
- Pieczemy w 170*C przez 10 minut. Po upieczeniu studzimy i ozdabiamy polewą i posypkami.
NIE PRZEGAP
Wschodzące
Szynka w galarecie. Niezastąpiona przekąska na wielkanocny stół
Wschodzące
Obowiązkowe menu na śniadaniu Wielkanocnym. Tego nie może zabraknąć
Wschodzące
Moja mama robi babkę wielkanocną z przepisu prababci. Jest z 1913 roku i zawsze się udaje!
Wschodzące
Jak zrobić ruskie schabowe? Pierogi i schabowe w jednym
Wschodzące
Zakwas z płatków owsianych sprawi, że wielkanocny żurek wyjdzie delikatniejszy
Wschodzące
Jak zrobić szakszukę? Jajecznica nie ma z nią szans