Spis treści
Sernik na kruchym spodzie to obowiązkowe świąteczne ciasto w każdym domu. Z czasem jego receptura bardzo ewoluowała i aktualnie można znaleźć serniki w każdym możliwym wydaniu, nawet takie bez dodatku sera! Dziś skupimy się na tradycyjnym przepisie z korzenną nutką w postaci kruchego spodu.
Przepis jest maksymalnie prosty, by nikt nie miał z nim problemu. Korzenny dodatek wprowadzi ciekawą nutkę smakową i podkreśli, że jest to świąteczny wypiek. Gdy w powietrzu unosi się zapach korzennej przyprawy, to znak, że święta są tuż, tuż…
Sernik na piernikowym spodzie
Sposób przygotowania
- Zacznij od zrobienia spodu. Herbatniki zblenduj na pył, dodaj masło i wymieszaj, powinny mieć konsystencję mokrego piasku. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, a boki wysmaruj masłem. Wsyp ciasteczka z masłem i ugnieć na dnie tortownicy, lekko zahaczając o brzegi. Odstawiamy blaszkę na bok.
- Żółtka ucieramy z cukrem i dodajemy mascarpone. Wszystko miksujemy na gładką masę. Dolewamy śmietankę oraz ser z wiaderka. Na koniec dorzucamy mąkę ziemniaczaną, esencję waniliową i mąkę pszenną. Mieszamy tylko do momentu połączenia składników.
- W oddzielnym naczyniu ubij białka ze szczyptą soli, dodawaj po łyżce białek do masy i delikatnie mieszaj drewnianą łyżką, by ciasto nie opadło.
- Ser wlewamy do tortownicy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170*C na 70 minut. Po upieczeniu uchylamy lekko drzwiczki i pozwalamy mu wystygnąć.
Składniki
na 20 porcji
Spód:
- 70 g masło
- 110 g ciastka korzenne
Masa serowa:
- 1 kg ser z wiaderka (z wiaderka)
- 200 ml śmietana 30%
- 200 g serek mascarpone
- 5 szt jajko
- 150 g cukier puder
- 2 łyżka mąka ziemniaczana
- 1 łyżka ekstrakt waniliowy
- 1 łyżka mąką pszenna
Dwa pomysły na sernik:
2 komentarzy