Spis treści
Domowy pasztet z resztek po rosole smakuje znakomicie, zwłaszcza rozsmarowany na świeżym, chrupiącym pieczywie. Czy wiesz, że ten wyśmienity specjał możesz przygotować w kilka chwil, a wszystko, co będzie ci do tego potrzebne, to resztki po rosole? To naprawdę łatwe. Poniżej zamieszczamy sprawdzony przepis, który nigdy nie zawodzi.
Często zdarza się, że pozostałości po gotowaniu rosołu – warzywa i mięso – trafiają do pojemnika na odpadki. To ogromny błąd! Musisz bowiem wiedzieć, że z pozornie bezużytecznych resztek przygotujesz dodatek do kanapek, którym będzie zajadać się cała rodzina.
Jak go przygotować? Sprawdź nasz sprawdzony przepis!
Pasztet z resztek po rosole
Składniki
na 5 porcji
- 500 g filet z kurczaka (z rosołu)
- 1 szt pietruszka (z rosołu)
- 2 szt marchew (z rosołu)
- seler (z rosołu)
- 200 g pieczarki
- 2 ząbki czosnek
- 1 cebula
- 2 łyżki ketchup
- 2 łyżki majonez
- 60 ml bulion
- olej rzepakowy
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
- W pierwszej kolejności przygotuj pieczarki i cebulę. Grzyby pokrój na drobne kawałki, warzywo oczyść z łupiny i posiekaj. Rozgrzej olej na patelni, zeszklij cebulę i dodaj pieczarki. Gdy grzyby zredukują się, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Kolejny krok to przygotowanie pasztetu. Mięso i warzywa z rosołu pokrój na mniejsze kawałki, umieść w kielichu do blendowania, dodaj przygotowane wcześniej pieczarki, cebulę, majonez i ketchup. Wszystkie składniki zblenduj, dodając w międzyczasie bulion. Ważne: płyn wlewaj z wyczuciem! Pasztet nie może być suchy, ale nie powinien być też za rzadki.
- Na zakończenie dodaj sól i pieprz do smaku. Pasztet umieść w czystych pojemnikach i skonsumuj w ciągu 5 dni.
Zobacz także:
Jeden komentarz