w

Pasztet z resztek po rosole. Nie marnuj dobrego jedzenia

Pasztet z resztek po rosole
minadezha, Getty Images

Domowy pasztet z resztek po rosole smakuje znakomicie, zwłaszcza rozsmarowany na świeżym, chrupiącym pieczywie. Czy wiesz, że ten wyśmienity specjał możesz przygotować w kilka chwil, a wszystko, co będzie ci do tego potrzebne, to resztki po rosole? To naprawdę łatwe. Poniżej zamieszczamy sprawdzony przepis, który nigdy nie zawodzi.

Często zdarza się, że pozostałości po gotowaniu rosołu – warzywa i mięso – trafiają do pojemnika na odpadki. To ogromny błąd! Musisz bowiem wiedzieć, że z pozornie bezużytecznych resztek przygotujesz dodatek do kanapek, którym będzie zajadać się cała rodzina.

Jak go przygotować? Sprawdź nasz sprawdzony przepis!

Pasztet z resztek po rosole

Pasztet z resztek po rosole to genialne smarowidło do kanapek. Dzięki przerobieniu warzyw i mięsa nie marnujemy żywności i pieniędzy.
Czas całkowity 30 min.
Czas przygotowywania 30 min.

Składniki

na 5 porcji

Sposób przygotowania

  • W pierwszej kolejności przygotuj pieczarki i cebulę. Grzyby pokrój na drobne kawałki, warzywo oczyść z łupiny i posiekaj. Rozgrzej olej na patelni, zeszklij cebulę i dodaj pieczarki. Gdy grzyby zredukują się, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę.
  • Kolejny krok to przygotowanie pasztetu. Mięso i warzywa z rosołu pokrój na mniejsze kawałki, umieść w kielichu do blendowania, dodaj przygotowane wcześniej pieczarki, cebulę, majonez i ketchup. Wszystkie składniki zblenduj, dodając w międzyczasie bulion. Ważne: płyn wlewaj z wyczuciem! Pasztet nie może być suchy, ale nie powinien być też za rzadki.
  • Na zakończenie dodaj sól i pieprz do smaku. Pasztet umieść w czystych pojemnikach i skonsumuj w ciągu 5 dni.
Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Zobacz także:

  • Miniatura:
  • minadezha, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Jeden komentarz

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli