w

Co zrobić z mięsem i warzywami po rosole? Przerób je na pasztet!

Ostatnio miałam pewną zagwozdkę „co zrobić z mięsem i warzywami po rosole”? Okazuje się, że często nie wykorzystujemy ich potencjału. Moja mama używała warzyw do sałatki jarzynowej, a mięso lądowało u kogoś na talerzu, natomiast znalazłam jeszcze lepszy sposób na wykorzystanie „resztek”! Zrób z nich pasztet do smarowania chleba, większość składników masz już gotowe w garnku po rosole!

Warzywa po rosole mają wiele zastosowań, jednym z nich będzie przygotowanie kremowego pasztetu do pieczywa. Można go doprawić pod swoje preferencje, by był bardziej lub mniej wyrazisty, w naszym przepisie robimy najbardziej podstawową wersję.

Pasztet z resztek po rosole

Smarowidło do kanapek, które powstaje z warzyw i mięsa po rosole! Jest pysze i aromatyczne.
Czas całkowity 20 min.
Czas przygotowywania 20 min.

Składniki

na 1 porcja

Sposób przygotowania

  • Pieczarki oczyszczamy i kroimy na drobne kawałki, a następnie podsmażamy na tłuszczu z dodatkiem cebulki. Kiedy objętość się zredukuje, wciskamy czosnek na patelnię.
  • Ugotowane warzywa blendujemy z pieczarkami i kawałkami mięsa z kurczaka. Dodajemy również majonez, ketchup i bulion. Doprawiamy solą i pieprzem. Gładką masę przelewamy do pojemników i trzymamy w lodówce przez 5 dni.
Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Zobacz także:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Jeden komentarz

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli