Spis treści
Ostatnio miałam pewną zagwozdkę „co zrobić z mięsem i warzywami po rosole”? Okazuje się, że często nie wykorzystujemy ich potencjału. Moja mama używała warzyw do sałatki jarzynowej, a mięso lądowało u kogoś na talerzu, natomiast znalazłam jeszcze lepszy sposób na wykorzystanie „resztek”! Zrób z nich pasztet do smarowania chleba, większość składników masz już gotowe w garnku po rosole!
Warzywa po rosole mają wiele zastosowań, jednym z nich będzie przygotowanie kremowego pasztetu do pieczywa. Można go doprawić pod swoje preferencje, by był bardziej lub mniej wyrazisty, w naszym przepisie robimy najbardziej podstawową wersję.
Pasztet z resztek po rosole
Składniki
na 1 porcja
- filet z kurczaka (z rosołu)
- włoszczyzna
- 200 g pieczarki
- 1 cebula
- 3 ząbek czosnek
- 50 g majonez
- 3 łyżka ketchup
- 50 ml bulion
- olej rzepakowy
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
- Pieczarki oczyszczamy i kroimy na drobne kawałki, a następnie podsmażamy na tłuszczu z dodatkiem cebulki. Kiedy objętość się zredukuje, wciskamy czosnek na patelnię.
- Ugotowane warzywa blendujemy z pieczarkami i kawałkami mięsa z kurczaka. Dodajemy również majonez, ketchup i bulion. Doprawiamy solą i pieprzem. Gładką masę przelewamy do pojemników i trzymamy w lodówce przez 5 dni.
Zobacz także:
Jeden komentarz