w ,

Domowy pasztet na wielkanocne śniadanie. Zmielisz mięso a reszta zrobi się sama

Domowy pasztet
bhofack2, Getty Images

Wielkanoc to czas gdy jadamy bardzo dużo mięsnych potraw, w tym domowy pasztet, który tak wielu z nas uwielbia. Można go jeść na ciepło z dodatkiem sosu lub jako dodatek do pieczywa i sałatki. Domowy wyrób jest pewnej jakości, nie tak jak w przypadku gotowców ze sklepu.

W domowym pasztecie najważniejsze jest, by dobrze dobrać mięso i odpowiednio je zmielić. Najlepiej udać się do zaufanego rzeźnika po świeże podroby i płaty mięsa. Ich koszt z pewnością będzie wyższy, ale lepiej zrobić mniej dobrego pasztetu, niż więcej, ale o wątpliwym smaku.

Pieczony polski pasztet jest rarytasem na wszelkiego rodzaju imprezach. Często możemy go spotkać jako przystawkę w restauracji czy element wiejskiego stołu na weselu. Przygotowany w domu, będzie zawierał twoje ulubione przyprawy, warzyw i dodatki.

Polski pieczony pasztet

Pieczony pasztet to kwintesencja naszej tradycji. Podajemy go na uroczystościach i imprezach, tak samo jak robiło się to wielu lat temu. Święta Wielkanocne to jedna z takich okazji, gdzie warto przygotować ten mięsny wypiek.
Czas całkowity 2 godz. 30 min.
Czas przygotowywania 1 godz. 30 min.
Czas gotowania 1 godz.

Składniki

na 10 porcji

Sposób przygotowania

  • Łopatkę wieprzową, mięso z kurczaka i boczek wrzucamy do garnka. Dodajemy marchew, pietruszkę i zalewamy całość wodą. Gotujemy przez godzinę, aż wszystkie składniki zmiękną.
  • Wątróbkę myjemy, oczyszczamy z błonek i porządnie osuszamy ręcznikiem papierowym.
  • Cebulę siekamy w piórka, rozgrzewamy olej na patelni i wrzucamy cebulę razem z wątróbką, by całość dobrze się podsmażyła.
  • Ugotowane mięso należy oddzielić od kości i wrzucić do miski razem z wątróbką, cebulą i warzywami. Następnie mielimy wszystkie składniki w maszynce. Czynność powtarzamy dwa razy.
  • Do masy mięsnej dodajemy jajko, bułkę, majeranek, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Całość ugniatamy ręką, by połączyć składniki i wykładamy do podłużnej foremki na pasztet, którą uprzednio trzeba wysmarować masłem i posypać bułką tartą.
  • Pieczemy w 180*C przez godzinę czasu.
Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Domowy pasztet z dodatkami broni się sam, nie trzeba do niego żadnych dodatków, by dobrze smakował! Gotowane warzywa możesz zastąpić włoszczyzną z rosołu, która ma w sobie dużo esencjonalnego wywaru i dodatkowo podbije smak dania.

Ciekawym pomysłem na urozmaicenie pasztetu jest zatopienie w nim jajek na twardo. Po upieczeniu mamy gotowy pasztet z jajeczną niespodzianką i bardzo efektownym wyglądem, który cieszy oko. Fachowo nazywa się to pieczeń rzymska, na którą również znajdziecie przepis na naszym serwisie — link tutaj.

  • Miniatura:
  • bhofack2, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Jeden komentarz

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli