w

Jak zrobić ekspresowe paszteciki z grzybami do czerwonego barszczu? Bez wyrabiania ciasta

Latvian, Getty Images

Na wigilijnym stole nie może zabraknąć pysznego czerwonego barszczu. Świetnym uzupełnieniem tej wyjątkowej zupy są ekspresowe paszteciki grzybowe. Już za moment dowiesz się, jak je zrobić!

Planujesz właśnie świąteczne menu i robisz listę zakupów? Jeśli tak, koniecznie powinno znaleźć się na niej gotowe ciasto francuskie. Dlaczego? Otóż świetnie sprawdzi się w roli bazy do domowych pasztecików z grzybami, które przygotujesz w mgnieniu oka.

Doskonale zdaję sobie sprawę, że świąteczne przygotowania wymagają sporego nakładu pracy. Dlatego tak bardzo ważne jest, aby w tym gorącym okresie korzystać z prostych i sprawdzonych rozwiązań, które pomogą zaoszczędzić nam sporo czasu.

I bez wątpienia w tej roli świetnie sprawdzi się dzisiejszy przepis na ekspresowe paszteciki z grzybami, który nie wymaga wyrabiania ciasta drożdżowego, co przecież pochłania sporo czasu.

Ekspresowe paszteciki z grzybami

[the_ad_placement id=”content_recipe_1″]
Czas całkowity 40 min.
Czas przygotowywania 20 min.
Pieczenie: 20 min.

Składniki

na 20 porcji

[the_ad_placement id=”content_recipe_2″]

Sposób przygotowania

  • Pracę nad pasztecikami rozpoczynamy od przygotowania farszu.
  • W tym celu obieramy pieczarki, po czym kroimy je na mniejsze kawałki.
  • Następnie rozpuszczamy na gorącej patelni masło. Po chwili dodajemy pieczarki i smażymy je w ten sposób przez kilka minut, aż zmiękną.
  • Oczywiście grzyby warto doprawić. Najlepiej sprawdzi się tu: sól, pieprz, rozmaryn i tymianek.
  • Gotowe grzyby odstawiamy do ostygnięcia i w międzyczasie zajmujemy się ciastem francuskim.
  • Na blacie kuchennym układamy arkusze ciasta francuskiego. Możemy wyciąć z nich kółka jak na pierogi lub wyciąć trójkąty i złożyć paszteciki w ruloniki. Wybieramy opcję, która najbardziej nam odpowiada.
  • Teraz wystarczy, że przeniesiemy farsz na ciasto francuskie i uformujemy paszteciki.
  • Gotowe paszteciki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Każdy pasztecik delikatnie smarujemy roztrzepanym jajkiem, dzięki któremu nabiorą w piekarniku złocistych rumieńców.
  • Paszteciki pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.
  • I to wszystko. Smacznego!

Wartości odżywcze

Ekspresowe paszteciki z grzybami
Na porcję przypada:
Kalorie
140.1
Tłuszcze
 
9.4
g
14
%
Węglowodany
 
11.8
g
4
%
Błonnik
 
0.6
g
3
%
Białka
 
2.5
g
5
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Zobacz
Ocena:
(1 głos)
[the_ad_placement id=”content_recipe_3″]

Teraz już wiesz, jak w szybki i prosty sposób przygotować ekspresowe pasztecik z grzybami w zaciszu własnego domu. Będzie to genialny dodatek do wigilijnego barszczu. Gorąco polecam!

Zobacz także: Ten sernik z wiaderka zrobisz w 15 minut. Ekspresowe ciasto na święta

  • Miniatura:
  • Latvian, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    2 komentarzy

      Autor: Anna Nowak

      Ania to osoba z pasją do gotowania, która lubi eksperymentować w kuchni, poszukuje nowych smaków i inspiracji z różnych kultur kulinarnych, a następnie dzieli się nimi tutaj na coolinarny.pl, aby pomóc innym w przygotowaniu pysznych dań.
      Facebook / Twitter / Napisz do Ani