Spis treści
Marzysz o tym, aby domowe pączki były idealne pod każdym kątem. Wiemy jak, to zrobić. Wystarczy, że dodasz do nich jeden składnik, który na pewno masz w swojej kuchni. Po prostu palce lizać!
Tłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami i w tym roku chcesz zaskoczyć swoich bliskich czymś wyjątkowym? Jeśli tak, trafiłaś w odpowiednie miejsce. Już za moment dowiesz się, jak zrobić domowe pączki, które nie tylko będą miękkie i delikatne. Jednocześnie będą idealnie wilgotne i zachowają świeżość na dłużej. Twoi bliscy na pewno poproszą o dokładkę!
Domowe pączki z ziemniakami – to naprawdę jest możliwe!
W czym tkwi sekret idealnych pączków? Otóż warto dodać do nich dodatkowy składnik, który z początku może wydawać się wręcz absurdalnym pomysłem. Ale daj mi chwilę, a już za moment wszystko stanie się jasne!
Do ciasta na domowe pączki warto dodać ugotowane i przeciśnięte przez praskę ziemniaki. To właśnie one nadadzą im miękkości i wilgotności jednocześnie. Co więcej, zachowają ich świeżość na dłużej. A jeśli boisz się, że ziemniaki wpłyną na smak pączków, już Cię uspokajam. Nie są w ogóle wyczuwalne.
Domowe pączki z ziemniakami
Składniki
na 10 porcji
Sposób przygotowania
- Pracę nad przepisem rozpocznij od ugotowania ziemniaków i przeciśnięcia je przez praskę.
- Następnie przygotuj rozczyn. W tym celu połącz ze sobą świeże drożdże, łyżkę cukru, 3 łyżki mleka i łyżkę mąki.
- Dokładnie wymieszaj składniki, po czym odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce na 20 minut.
- W osobnej misce połącz jajka z cukrem.
- Powstałą mieszankę połącz z wyrośniętym rozczynem, mąką, ziemniakami, solą oraz spirytusem. Zacznij wyrabiać ciasto.
- Po chwili, zacznij powoli dodawać do ciasta roztopione masło.
- Powstałe ciasto odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia na godzinę.
- Po podwojeniu objętości ciasta, podziel je na mniejsze kawałki i rozwałkuj.
- Z powstałych placków wytnij mniejsze elementy.
- Następnie nafaszeruj je ulubioną konfiturą i uformuj pączki. Na tym etapie warto dodać, że pączki można nadziać powidłem również po upieczeniu. Do tego zadania przyda się specjalna szpryca.
- Gotowe pączki smaż przez kilka minut w rozgrzanym oleju.
- Pączki wyjmuj łyżką z cedzakiem, po czym odsącz na ręczniku papierowym.
- Gotowe pączki udekoruj domowym lukrem, polewą czekoladową lub cukrem pudrem. Wybierz takie rozwiązanie, które najlepiej Ci odpowiada.
- Smacznego!
Koniecznie daj mi znać, co myślisz o dodaniu ziemniaków do ciasta na pączki. Jesteś za czy przeciw? A może słyszałaś wcześniej o takiej metodzie?
Zobacz także: Faworki siostry Anastazji są mega kruche dzięki jednemu trikowi