w

Nóżki kurczaka na kapuścianej pierzynce. Kiszonki w akcji

Nóżki kurczaka
Angelika Heine, Getty Images

Nóżki z kurczaka są bardzo wdzięcznym dodatkiem do obiadu — jest mnóstwo sposobów na ich przygotowanie. Niezależnie jaki wybierzesz i tak będzie pysznie. W dzisiejszym przepisie pokusimy się o połączenie dwóch przeciwstawnych smaków: delikatnego mięsa i kwaśnej kapusty kiszonej. Co z tego powstanie? Sprawdź!

Sfermentowana kapusta to kopalnia witamin i minerałów, zawiera o wiele więcej witaminy C niż cytryna, dodatkowo działa antyoksydacyjne i wspiera odporność. Jeśli masz problem z układem pokarmowym, kapusta zmniejszy ryzyko zachorowania na wrzody i zapalenia jelit. Ma niewiele kalorii, dlatego ludzie na diecie bardzo chętnie dodają ją do posiłków.

Kapusta kiszona do obiadu występuje najczęściej w postaci surówki, która przełamuje delikatny smak ziemniaków i mięsa. Inna możliwość to zesmażenie kapusty na maśle, straci na kwasowości, ale będzie mieć bardziej miękką i delikatną konsystencję.

W tym przepisie połączymy te dwa sposoby w jedno i przygotujemy puchatą pierzynkę z blendowanej kapusty. Pierwszy raz jadłam taki dodatek w restauracji i pamiętam, że byłam niezwykle zachwycona smakiem jak i konsystencją purée. W połączeniu z pałkami kurczaka zrobią furorę na twoim stole!

Pałki z kurczaka wzbogacone o kapuściane puree

Taki obiad składa się z samych tradycyjnych smaków, ale podanych w nieco innej formie. Zawsze to jakieś urozmaicenie w kuchni, nawet jeśli nie lubisz eksperymentować.
Czas całkowity 4 godz.
Czas przygotowywania 4 godz.

Składniki

na 4 porcje

Sposób przygotowania

  • Zacznij od zamarynowania mięsa. Udka umieść w dużym garnku, a w misce umieść wszystkie składniki do marynaty, a następnie wymieszaj. Udka kurczaka dobrze natrzyj przygotowaną marynatą i odstaw pod przykryciem do lodówki na minimum 2 godziny.
  • Kiedy pałki będą gotowe, wrzucamy je do naczynia żaroodpornego i przykrywamy, a następnie pieczemy w 180*C przez 1,5 godziny.
  • Kapustę lekko płuczemy pod strumieniem wody (chyba że wolisz ekstremalnie kwaśną wersję). Oddzielamy garść kapusty na bok, pozostałą część szatkujemy drobno.
  • W garnku roztapiamy masło, wrzucamy kapustę i podsmażamy przez 5 minut. Po tym czasie dolewamy bulionu i dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez 20 minut. Po tym czasie dorzucamy kmin, sól i pieprz. Pozostałą kapustę szatkujemy i dorzucamy do podduszonego warzywa. Dusimy kolejne 10 minut, po czym blendujemy kapustę aż uzyskamy gładkie purée.
  • Nakładamy sporą porcję purée a na to upieczoną pałkę z kurczaka.
Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Nóżki z kurczaka to popularne mięso do obiadu, można je usmażyć, upiec lub udusić — każda z tych opcji sprawi ze mięso będzie kruche i delikatne. W połączeniu z kwaskowatym purée są palce lizać!

  • Miniatura:
  • Angelika Heine, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli