w , ,

Nać marchwi nie powinna lądować w koszu. Dorzuć ją do soku, a efekty zaskoczą Cię już niebawem

Nać marchwi
Cherries, Getty Images

Zastanów się, jak kończy nać marchwi w twoim domu? U mnie zazwyczaj miała prostą drogę do kosza z mokrymi odpadkami. Ostatnio zaczęłam zagłębiać się w tematy zielarstwa i tego jak można wykorzystywać różne „odpadki” kuchenne do dalszej obróbki. Natka marchewki już nigdy nie wyląduje w koszu.

Będąc na zakupach, kupiłaś całą wiązkę pięknej, soczystej marchwi z bujną nacią, która jak zakładam, przeszkadza Ci w lodówce. W końcu marchew poleży, a nać zaraz więdnie i kończy w koszu. Zamiast ją marnować, możesz ją wykorzystać w taki sposób, że jej smak nie będzie wyczuwalny, a wszystkie pozytywne właściwości będą zachowane. Zrobimy pyszny, zdrowy sok!

Nać marchwi ma sporo witamin i właściwości

Marchew składa się z dwóch części: korzenia i natki. Tak jak korzeń wykorzystujemy do zup, dań głównych czy deserów, tak nać najczęściej ląduje w koszu, choć jest w pełni jadalną częścią tej rośliny. Natka to przede wszystkim skarbnica witamin i minerałów: C, K, a także wapń, magnez, potas, przeciwutleniacze i chlorofil. Taka bomba witaminowa to samo zdrowie, które będzie wpływać na naszą skórę i samopoczucie.

Co przyniesie nam spożywanie natki marchwi?

Nać marchwi
fcfotodigital, Getty Images Signature

Jeśli regularnie będzie spożywać natkę (nie zależnie czy w soku, czy w sałatce) możesz spodziewać się szeregu pozytywnych skutków:

  • zmniejszenie obrzęków,
  • działanie moczopędne,
  • wzmocniona odporność,
  • wspomaga trawienie,
  • pozytywnie wpływa na wzrok,

Sok z dodatkiem natki

margouillatphotos, Getty Images

Nać marchwi może wylądować w różnych daniach. Możesz ją drobno posiekać i wrzucić do sałatki lub surówki, posypać ziemniaki czy zrobić specjalne pesto. Jeśli jednak chcesz pozytywnych właściwości, ale przeszkadza Ci jej smak, przygotuj pyszny koktajl. Będziesz potrzebować natki z jednej marchwi, pomarańczy, banana i kilku truskawek. Obrane owoce i posiekaną natkę umieszczamy w blenderze, dolewamy pół szklanki wody i miksujemy na gładką masę.

Jeśli masz wyciskarkę wolnoobrotową, możesz dorzucać liście do tradycyjnych soków z marchwi i jabłek. Smak natki będzie nie wyczuwalny, a sok stanie się jeszcze bardziej bogaty w witaminy i minerały.

  • Miniatura:
  • Cherries, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli