Spis treści
Zastanów się, jak kończy nać marchwi w twoim domu? U mnie zazwyczaj miała prostą drogę do kosza z mokrymi odpadkami. Ostatnio zaczęłam zagłębiać się w tematy zielarstwa i tego jak można wykorzystywać różne „odpadki” kuchenne do dalszej obróbki. Natka marchewki już nigdy nie wyląduje w koszu.
Będąc na zakupach, kupiłaś całą wiązkę pięknej, soczystej marchwi z bujną nacią, która jak zakładam, przeszkadza Ci w lodówce. W końcu marchew poleży, a nać zaraz więdnie i kończy w koszu. Zamiast ją marnować, możesz ją wykorzystać w taki sposób, że jej smak nie będzie wyczuwalny, a wszystkie pozytywne właściwości będą zachowane. Zrobimy pyszny, zdrowy sok!
Nać marchwi ma sporo witamin i właściwości
Marchew składa się z dwóch części: korzenia i natki. Tak jak korzeń wykorzystujemy do zup, dań głównych czy deserów, tak nać najczęściej ląduje w koszu, choć jest w pełni jadalną częścią tej rośliny. Natka to przede wszystkim skarbnica witamin i minerałów: C, K, a także wapń, magnez, potas, przeciwutleniacze i chlorofil. Taka bomba witaminowa to samo zdrowie, które będzie wpływać na naszą skórę i samopoczucie.
Co przyniesie nam spożywanie natki marchwi?

Jeśli regularnie będzie spożywać natkę (nie zależnie czy w soku, czy w sałatce) możesz spodziewać się szeregu pozytywnych skutków:
- zmniejszenie obrzęków,
- działanie moczopędne,
- wzmocniona odporność,
- wspomaga trawienie,
- pozytywnie wpływa na wzrok,
Sok z dodatkiem natki

Nać marchwi może wylądować w różnych daniach. Możesz ją drobno posiekać i wrzucić do sałatki lub surówki, posypać ziemniaki czy zrobić specjalne pesto. Jeśli jednak chcesz pozytywnych właściwości, ale przeszkadza Ci jej smak, przygotuj pyszny koktajl. Będziesz potrzebować natki z jednej marchwi, pomarańczy, banana i kilku truskawek. Obrane owoce i posiekaną natkę umieszczamy w blenderze, dolewamy pół szklanki wody i miksujemy na gładką masę.
Jeśli masz wyciskarkę wolnoobrotową, możesz dorzucać liście do tradycyjnych soków z marchwi i jabłek. Smak natki będzie nie wyczuwalny, a sok stanie się jeszcze bardziej bogaty w witaminy i minerały.
Domowe sposoby na zdrowie każdego dnia
Domowa maseczka na suchą skórę. Wykorzystaj ten owoc
Domowy napar na problemy z nadciśnieniem i bóle stawów. Te zioła znajdziesz w swojej kuchni
Czym jest czarny miód i jak go używać? Specyfik ma sporo lat, a wielu o nim zapomniało
Jedzenie smakuje lepiej, gdy jesz z otwartymi ustami? Eksperci to potwierdzają
Jak pozbyć się oponki z brzucha? Ten napój Ci w tym pomoże
Dietetyczka nie wyobraża sobie obróbki mięsa bez tego kroku. Inaczej jest dla niej odrażające
Co pić przed snem, by się wyciszyć? Zioła to twoje lekarstwo
Jak wykorzystać kwiaty dzikiego bzu? Zrób syrop lub nalewkę
Syrop z czosnku to naturalny antybiotyk na przeziębienie!
Zobacz więcej