w ,

Herbata brzozowa z młodych liści. Regularne picie czyni cuda

AGfoto, getty images

Herbata brzozowa ma dwa zasadnicze atuty — jest smaczna, a zarazem ma mnóstwo właściwości pro zdrowotnych. Można ją kupić w sklepie lub pozbierać młode liście i ususzyć na własną rękę. W tym czasie można zebrać najlepsze plony, więc proponujemy przejść się na spacer po lesie zaraz po pracy!

Brzoza to bardzo wdzięczne drzewo, które przerabia się na wiele sposobów. Większość z nas kojarzy brzozowe nalewki, syropy czy właśnie tytułową herbatę. Jej prozdrowotne właściwości były znane wiele wieków temu, gdy medycyna opierała się na naturalnych metodach leczenia.

Najzdrowsza herbatka z brzozy, to ta z młodych liści, które właśnie teraz są najlepsze. Zbiory takich liści trwają jedynie do końca maja, więc należy się śpieszyć.

Herbata brzozowa ma wspaniałe działanie

Herbatka brzozowa
jarmila horalkova, Getty Images

Substancje czynne zawarte w liściach to: garbniki, flawonoidy, betulina. Dodatkowo jest mnóstwo witaminy C, wapnia, magnezu czy żelaza. Wszystkie te związki są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.

Brzozowy napar jest chętnie wykorzystywany przez kobiety, które dbają o swój wygląd. Związki zawarte w roślinie pomagają na wzrost paznokci, włosów, a także jędrną i gładką skórę. Co ciekawe, brzoza jest moczopędna i usuwa odkładającą się wodę z organizmu.

Herbatka brzozowa
masyusha, Getty Images

Samo przygotowanie naparu jest bajecznie proste. Świeże listki wystarczy zalać gorącą wodą i zaparzać pod przykryciem przez 20 minut.

Suszone liście trzeba gotować przez ok. 5 minut, a następnie zaparzać pod przykryciem przez 15-20 minut. Taki napar jest smaczny i niesamowicie skuteczny w walce z różnego rodzaju przeziębieniami i problemami z żołądkiem.

  • Miniatura:
  • AGfoto, getty images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli