w ,

Naleśniki z kokosowym nadzieniem. Wręcz rozpływają się w ustach

Naleśniki z kokosowym nadzieniem
DjordeDjurievic, Getty Images

Naleśniki to ulubiony słodki posiłek większości z nas i choć najpopularniejszy wariant to ser z cukrem, to te z kokosowym nadzieniem są zaraz na drugim miejscu. Sprawdź, ja je przygotować, by były zarazem smaczne i zdrowe.

Smak naleśników kojarzy mi się głównie z dzieciństwem i jestem pewna, że większość z was ma podobne odczucia. Co jak co, ale naleśnika nigdy się nie odmawiało kiedy mama wołała na obiad. Najlepsze naleśniki to te z toną cukru, ale z czasem człowiek rozumie, że można dosładzać desery w zdrowszy sposób. Poniższy przepis jest w całości dosłodzony miodem, ale spokojnie można użyć jakiegoś zamiennika, np.: syropu z agawy, słodzika czy erytrytolu.

Naleśniki z kokosowym nadzieniem mogą być posiłkiem i deserem w jednym!

Takie naleśniki można z łatwością transportować w pudełku. Kiedy spakujesz je do śniadaniówki dziecka, masz pewność, że nie przyniesie śniadania z powrotem do domu.

Poniżej podrzucamy przepis na naleśniki i krem. Jeśli chcesz, możesz zrobić same placki i posmarować je ulubionym kremem czy dżemem, my polecamy masło orzechowe!

Naleśniki kokosowe z kremem

Delikatne naleśniki, które można podawać zarówno jako deser jak i posiłek. Nie zawierają ani grama cukru!
Czas całkowity 30 min.
Czas przygotowywania 30 min.

Składniki

na 5 naleśników

Naleśniki

Sposób przygotowania

  • Zacznij od przygotowania naleśników. Napój kokosowy wymieszaj z wodą, następnie postaw na małym ogniu, dodaj wiórki kokosowe, miód i olej kokosowy. Podgrzewaj 5 minut i ściągnij z ognia do przestygnięcia.
  • Do przestudzonej cieczy dodaj jajko, mąkę i wymieszaj trzepaczką, by nie było żadnych grudek. Ciasto ma być nieco gęstsze niż woda.
  • Porcje ciasta wylewaj na gorącą natłuszczoną patelnię i podsmażaj na złoty kolor.
  • Po smażeniu zabierz się za krem. W misce ubij śmietankę na sztywno, dodawaj po łyżce mascarpone aż powstanie gęsta masa.
  • W napoju kokosowym rozpuść miód i dorzuć wiórki kokosowe. Dolej całość do białej masy i wymieszaj.
  • Naleśniki smaruj kremem i składaj w rulonik lub trójkąt.
Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Czy wiesz, że kokos to owoc? Ich skórka jest bardzo twarda, a wnętrze skrywa miąższ i wodę kokosową. Owoce ważą od 0,5 do 2,5 kg, w naszym kraju można spotkać głównie małe kokosy, lecz te azjatyckie są potężnych rozmiarów.

  • Miniatura:
  • DjordeDjurievic, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli